23e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB  - 5-01- 2005.

 

 


Goedenavond vrienden radioamateurs.

*Vanavond de 23e uitzending, de eerste uitzending van 2005, van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij hopen dat we u nog vele malen tijdens onze uitzendingen mogen horen. ORB is een vriendenkring van zend én luisteramateurs, onafhankelijk van een vereniging. Wij zijn elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

Hoewel er maar 17 van de 30 ORB leden aanwezig waren, was de nieuwjaarsbijeenkomst, onder het genot van een gratis drankje en hapje, een gezellig samenzijn. Onze eerstvolgende bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 1 februari.

*Rondeleiders vanavond Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW:

*We gaan even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

BERICHTEN:

*Allereerst het volgende bericht: AMSAT gaat de AO-51 inzetten als Store and Forward PBBS, graag aandacht voor het volgende: In een inspanning om, het even welke hulp, te verlenen mogelijk aan het rampengebied van de Tsunami in Azie, zal OA-51 worden geconfigureerd voor gebruik als Store and Forward PBBS. Daarom is het huidige programma voor de OA-51 geannuleerd. De geplande modewijziging in de repeater FM in High Power zal niet uitgevoerd worden. AO-51 is rond 30 december 03.05 UTC geconfigureerd om te functioneren als Store and Forward PBBS. De PBBS zal voorlopig nog voor algemeen amateur-gebruik open zijn, maar de amateurs worden vriendelijk verzocht te stoppen met het gebruik van BBS op het moment dat AO-51 begint met berichtenverkeer te ontvangen. AMSAT verzoekt iedereen om tot nader order het BBS niet meer voor wat anders te gebruiken. AO-51 PBBS gebruikers kunnen verzocht worden om berichten te downloaden en verder te sturen. De repeater FM (Downlink 435.300 MHz, Uplink 145.920 MHz) zal worden uitgezet om maximaal vermogen te hebben voor het gebruik van het PBBS. De configuratie van de AO-51 PBBS zal als volgt zijn: Downlink 435.150 MHz FM, 9600baud Pacsat BroadCast Protocol (PBBS). Uplink 145.860 MHz FM, 9600 baud PacSat BroadCast Protocol (PBBS). Kijk voor nadere informatie op http://www.amsat.org/amsat-new

*Voor computergebruikers die moeite hebben met het gebruiken van internet is er nu een leuk interactief “on-line” programma, onder de naam http://www.steffie.nl  Als je op het icoon Steffie drukt dat wordt u alles duidelijk gemaakt over internet, surfen, zoeken, e-mail, games, etc. Een aanrader voor digibeten en beginners.

*Uitgeklede Windows begin dit jaar verwacht: Microsoft werkt nu aan een uitgeklede uitvoering van Windows voor de Europese Unie. De zogeheten Windows Reduced Media Edition is een gevolg van de straf die de EU heeft opgelegd. Het Amerikaanse softwarebedrijf moet een uitvoering van zijn PC besturingssysteem op de Europese markt brengen zónder dat het Media Player meelevert. Microsoft stelt dat die applicatie bij het besturingssysteem hoort. Microsoft laat weten dat het Windows zonder mediaspeler in januari levert aan PC producenten. Dit betreft zowel Home als de Pro uitvoering van Windows XP. Topmensen van het bedrijf zeggen dat dit de eerste keer is dat consumenten een Microsoft product krijgen met minder functionaliteit in plaats van meer.Het lijkt er ook op dat de prijs van de uitgeklede Windows uitvoering dezelfde zal zijn als die voor de uitvoering mét Media Player. De Europese Commissie heeft bepaald dat Microsoft geen hogere prijs mocht rekenen, bijvoorbeeld om de kosten voor het loskoppelen van de mediaspeler te verrekenen, maar heeft weer niet bevolen dat de uitgeklede uitvoering goedkoper moet zijn.

*We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is de Chinese naam van Sandisk bekend. Vertaalt naar het Nederlands heet Sandisk “schijf helder als de zon”. De leverancier van flashgeheugenkaartjes ziet de Chinese markt als een van de snelst groeiende. “Schijf helder als de zon” is erg trots op zijn nieuwe naam.

*De OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft de eerste boetes opgelegd aan verzenders van spamberichten. Het gaat om spam verzonden per e-mail en per sms.

In totaal heeft de               € 87.500,- aan boetes opgelegd. De hoogste boete is in totaal € 42.500,-. In de meeste gevallen bestaan de totale boetes uit afzonderlijke boetes voor de overtreding van het versturen van spam, het achterwege laten van de juiste (adres)gegevens van de verzender van het bericht en het niet opnemen van een afmeldingmogelijkheid. OPTA is in actie gekomen op basis van klachten die zijn ingediend op de website www.spamklacht.nl  Naast elektronisch en juridisch onderzoek heeft OPTA een tweetal invallen gedaan om gegevens en apparatuur te vorderen. De boete van € 42.500,- is opgelegd aan een persoon die betrokken was bij vier spamverzendingen. Tweemaal ging het om zelfstandige spamverzendingen door deze persoon. Onder de naam ‘Kolik’ werd opgeroepen medicijnen te kopen en onder gebruik van de naam van de bekende spambestrijder Rejo Zenger werd het boek Mein Kampf aangeprezen. De heer Zenger heeft hiervan ook aangifte bij de politie gedaan. In twee andere gevallen heeft bovengenoemde persoon spamberichten verstuurd samen met Groenendaal Uitgeverij BV te Hilversum. Hierbij ging het om berichten uit naam van ‘SNK’, waarin werd opgeroepen tot de aanschaf van cd-rom’s voor het maken van offertes en het regelen van financiële zaken. Daarnaast werd een bericht verzonden uit naam van ‘Tekstbureau voor Marketingteksten’, waarin werd opgeroepen opdrachten te verstrekken voor het schrijven van marketingteksten. OPTA heeft het betrokken bedrijf in totaal een boete van € 25.000,- opgelegd. In een derde geval is in totaal een boete van € 20.000,- opgelegd aan Stichting Yellow Monday, handelend onder de naam ‘Purple Friday’ te Etten-Leur, die spam per sms verstuurde. Onder gebruik van de sms-code 3545 werden ongevraagd sms-berichten verzonden, zonder dat de ontvanger daarvoor toestemming had verleend en zonder dat de juiste adresgegevens van de verzender werden vermeld. De ontvanger werd per bericht € 1,10 in rekening gebracht. Het was bovendien moeilijk voor benadeelden om van deze sms-berichten af te komen.

*Drie vwo-leerlingen van het Driestar College in Gouda zijn van school gestuurd omdat ze computers hadden gehackt. Ze hebben persoonlijke informatie van docenten en leerlingen op internet gezet. Tegen het drietal loopt een strafrechtelijk onderzoek. De christelijke scholengemeenschap deed vorige week aangifte tegen de drie leerlingen. Dat heeft de politie dinsdag 28 december bekendgemaakt. (ANP)

*Speciale verf stopt WiFi signalen: Een Amerikaans bedrijf heeft een verf ontwikkeld die het naar buiten lekken van signalen van draadloze netwerken voorkomt, meldt Information Week. De verf bevat een kopervijlsel en een aluminiumverbinding. Wanneer goed aangebracht, blokkeert de verf draadloze communicatie in het spectrum van 100 MHz tot 5 GHz. Groot voordeel van deze oplossing is, dat de bescherming tegen afluisteren van draadloze communicatiesessies makkelijk is aan te brengen. Daarnaast is de prijs van 18 dollar per liter relatief laag. Nadelen zijn er ook, voor een optimaal effect moeten niet alleen de muren, maar ook de vloer en het plafond geschilderd worden. De verf blokkeert bovendien het signaal van mobiele telefoons en een deel van de radio en TV signalen via de ether.

*Phising aanvallen in november van vorig jaar explosief gestegen: In vergelijking met de maand oktober steeg in november de phising aanvallen met 29 procent. Dit meldt de Anti-Phising Working Group “APWG” in samenwerking met onder andere Websense. De enorme groei van phising aanvallen is verontrustend vinden de experts. Onlangs werd bekend dat phisers gebruiken maken van zogenaamde BOT netwerken (door het internet aan elkaar gekoppelde computers die geïnfecteerd zijn met een virus of Trojaans paard). David Jevans, voorzitter van de APWG, de hoeveelheid aanvallen zal in de nabije toekomst enorm toenemen. Phising zal meer en meer tot de georganiseerde misdaad gaan behoren en zij hebben de beschikking over de modernste technologie. Daarnaast worden phising aanvallen steeds innovatiever, wat het moeilijk maakt ze te achterhalen en internetgebruikers er tegen te beschermen. Lees meer hierover op http://www.antiphising.org

*Controleer regelmatig of er geen poorten in uw systeem openstaan en laat uw systeem “online”  hacken via de site van NeoWatch.  http://probe.hackerwatch.org/probe/probe.asp

*Elektuur van Januari 2005: Het ontwerpen van een voeding voor een schakeling kan gemakkelijk zijn, maar ook heel lastig. Vooral bij ontwerpen van een geschakelde voeding is het niet zo eenvoudig om tot een bruikbaar eindresultaat te komen. Verschillende halfgeleiderfabrikanten bieden daarbij een helpende hand. Een kleine voeding bestaande uit een nettrafo, gelijkrichter, elco’s en spanningsstabilisator is door de meeste elektronici snel opgezet en zal dan ook naar behoren functioneren. Maar er worden nu steeds vaker schakelende voedingen toegepast omdat deze kleiner, lichter en efficiënter zijn dan een gewone lineaire voeding. Halfgeleider fabrikanten bieden tegenwoordig een uitgebreide selectie aan speciale schakel IC’s voor zo’n voeding. De berekening en dimensionering is echter een stuk complexer dan bij een lineaire voeding. Maar geen nood, de fabrikanten willen hun chips graag verkopen en bieden daarom diverse ontwerphulpmiddelen aan. U vindt op de Elektuursite  http://www.elektuur.nl diverse hyperlinks die u op weg helpen. Veel ontwerpen en gratis downloads vindt u op deze zeer interessante site.

Noteer alvast in uw agenda:

#Op zaterdag 22 januari wordt er voor de 9e keer een beurs voor radio zend en luisteramateurs gehouden in het Wijkcentrum de Kayersheerdt te Apeldoorn. Zoals voorgaande jaren wordt de beurs gehouden op een overdekte en verwarmde binnenplaats van het wijkcentrum. Kayersheerdt is gelegen aan de Eerste Wormenseweg 494, te Apeldoorn-zuid. Openingstijd van 09.30 tot 15.00 uur.

#Op zondag 6 februari, jaarlijkse hambeurs in het Scheppersinstituut aan de Cooppallaan 128 te Wetteren – België. Consumpties aan gangbare prijzen. Deuren open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang en parkeren gratis.

#Op zondag 13 februari NOK Hambeurs, deze wordt gehouden aan de Kapelweg 52 te Turnhout - België. Een beurs met zowel nieuw als surplus materiaal. De deuren gaan om zijn open tussen 09.00 en 15.00 uur. Er is een verzorgd buffet met koffie en broodjes of een lekkere frisse pint.

#Op zaterdag 26 februari 29e Noordelijk Amateur Treffen. Deze wordt gehouden in de Martiniplaza te Groningen “Borgmanhal”  L. Springerlaan 2 en is open van 09.30 tot 16.00 uur.

#Op zondag 27 februari Hambeurs in de zaal Veldblomme, Veldstraat 50 te Zevergem. De deuren zijn open van 10.00 tot 14.00 uur. Belegde broodjes en koffie verkrijgbaar.

#Op zaterdag 19 maart 2005 wordt voor de 30e maal de jaarlijkse Landelijke Radio Vlooienmarkt gehouden in het Autotron te Rosmalen (Den Bosch). De toegangsprijs bedraagt€ 6.-. De hallen zijn open van 09.00 tot 15.30 uur, het restaurant is al vanaf 08.00 uur open. Er is ruime (tegen betaling) parkeergelegenheid. Op de website www.qsl.net/pi4shb vindt u altijd de laatste informatie.

#Op zondag 24 april Nationale hambeurs bij de sectie Diest – België in het Vrij Technisch Instituut Mariëndaal, gelegen aan de Nicolas Welterstraat. Doorlopende hambeurs en commerciële stands, Deuren open van 09.00 tot 15.00 uur. Privé parking. Inpraatstation op 145.500 MHz (ON4DST)

#Op zondag 22 mei wordt weer de international vlooienmarkt gehouden op het militaire terrein in Leopoldsburg België. Nadere berichten zullen nog volgen.

*Weet u nog andere hambeurzen???. Stuur dan even een berichtje naar ronde@o-r-b.nl

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD.

*Peter – PA3P, heeft te koop een 10 / 40 meter antenne G5RV van MFJ model 1778M. Te bereiken via e-mail pa3p@o-r-b.nl of telefonisch 06-51031136.

*Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl  Wij vermelden dit dan tijdens de eerstvolgende ronde en wordt daarna nog driemaal herhaald. U kunt ook de rubriek “te koop” raadplegen op onze homesite www.o-r-b.nl 

*Dit was de 23e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht op woensdag 15 januari vanaf 20.30 uur op deze frequentie. U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan ronde@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag, 12 januari,  bij ORB ronde.

 


retour ronde