13e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 27 -10- 2004.

 

Beste vrienden radioamateurs.

 Vanavond de 13e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De ORB is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. 

U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  

 

Rondeleiders vanavond Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW. Heeft u interesse om mede de wekelijkse ronde te leiden (lijden) laat het dan even weten.

 

De eerstvolgende bijeenkomst van de vriendenkring is op dinsdag 2 november.

 

We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

Tijdens de ORB ronde van woensdag 20 oktober 2004 werden volgende voorstellen gedaan.

*Peter – PE3PMK stelde het volgende voor: Hij wil op 12 december deelnemen aan de radiovlooienmarkt in Bladel. Hij zoekt hiervoor overtollige amateurspullen die hij daar kan verkopen ten behoeve van de ORB kas. Als u enig materiaal heeft dat hiervoor geschikt is neem dan snel contact op met Peter in verband met het reserveren van een tafel. Peter is te bereiken via telefoon 06-51031136 of via e-mail pe3pmk@o-r-b.nl

 

*Peter – PE1AMN stelde het volgende voor: Hij wil PSK promoten. PSK wordt op de HF banden veelvuldig gebruikt, maar op de tweemeterband is daar weinig of niets van te horen. Op 144.610 MHz heeft Henk – PD0EBF een baken (USB) in de lucht waar regelmatig PSK signalen worden gegeven, ook hierop komt weinig of geen antwoord. Als u interesse heeft in PSK luister dan eens op 144.610 MHz of beter nog, geef eens antwoord op de oproep. Wil je meer informatie over deze digitale mode neem dan even contact op met PE1AMN via e-mail peterrombouts@home.nl  of met PD0EBF via e-mail h.faro@hccnet.nl

 

*Hans – PE1RLT stelt het volgende voor: Al jaren gebruikelijk tijdens de Jota, is de tweemeterband “te druk” bezet en worden stations overschreeuwd en drukken elkaar weg met al dan niet te grote vermogens. En dit terwijl de 70 cm band nauwelijks wordt gebruikt. Als mij, PA3DGW, de e-mail adressen bekend zijn van de regionale scoutinggroepen zal ik deze vragen om méér gebruik te maken van deze band voor regionale verbindingen. Heeft u, of kent u, het e-mailadres van een of meer aan de Jota deelnemende radioamateurs laat dat dan even weten aan  pa3dgw@o-r-b.nl   Ik zal dan tijdig voor de Jota 2005 deze groepen benaderen voor het gebruik van deze band, die toch zeer geschikt is voor regionaal gebruik.

 

*Heeft u voorstellen of suggesties ? Laat deze dat weten aan orb@o-r-b.nl  tijdens de eerstvolgende ronde maken wij daar dan melding van.

 

*Op woensdag 3 november worden weer de zendexamens afgenomen te Nieuwegein. alle deelnemers bijzonder veel succes toegewenst.

 

*Gezien het feit dat er nog steeds vragen om informatie en/of aanmeldingen worden ontvangen voor de cursus radiozendamateurs, nog even een herhaling van het bericht uit onze 9e ronde van 29 september 2004.

Michel – PA3DGW heeft na 25 jaar (met meer dan 400 geslaagde radiozendamateurs in en ver buiten de regio) besloten te stoppen als cursusleider. Hij heeft dit besluit genomen door zijn teleurstellingen in de afgelopen paar jaar. Hij heeft géén capabele vervanger kunnen vinden met een serieuze aanpak én kennis van zaken.

 

BERICHTEN:

 

*Binnen de CEPT ( werkgroep Nationaal Frequentie Plan) wordt op dit moment gewerkt aan een concept recommandatie die de amateur-dienst een vroegtijdige (eerder dan in 2009) geharmoniseerde toegang moet bieden tot banddeel 7,1 – 7,2 MHz. Tijdens de vergadering die in januari 2005 plaatsvindt, wordt geprobeerd overeenstemming te krijgen over de inhoud van de recommandatie. Medio 2005 zal duidelijk zijn wanneer en onder welke voorwaarden dit banddeel voor de Nederlandse amateur beschikbaar komt.

Informatiebrief 10 oktober 2004 van AT.

 

*Camera telefoon met 5 Mega pixel. Het moet niet gekker worden: een mobiele telefoon waarin een 5 megapixel digitale camera is verwerkt. De Samsung SCH-S250 doet ook dienst als MP3-speler, heeft een TV/Video functie en u kunt er mobiel mee bankieren. Het toestel heeft 92 MB geheugen en kan ook tekst omzetten in spraak. De cameramodule is in samenwerking met het Japanse bedrijf Asahi Pentax ontwikkeld. Natuurlijk kan de camera ook filmpjes opnemen en beschikt het over een hooggevoelige flitser en een zeer korte sluitertijd van eenduizendste seconde. Bij veel mobiele telefoons is de camera een leuk extraatje waarmee foto’s van matige kwaliteit kunnen worden gemaakt, maar bij deze telefoon lijkt het erop dat we voortaan geen losse digitale camera hoeven te kopen. De 5 megapixel cameratelefoon is overigens niet het voorlopige eindpunt van de ontwikkelingen. De Zuid Koreaanse telecomaanbieder SK Telecom is van plan om eind van het jaar 10 megapixel cameratelefoons op de markt te gaan brengen, die eveneens door Samsung zijn geproduceerd. Of de 5 magapixelmodellen snel in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, is nog niet bekend.

 

*Reden voor een feestje – Firefox 1.0. De previewversie van Firefox, dé nieuwe browser van het moment, is inmiddels al meer dan 5 miljoen keer gedownload. Naar verwachting staat de officiële release van Firefox 1.0 voor medio volgende maand gepland. Reden dus voor een feest. Sterker nog, voor méér feesten. Overal ter wereld, dus ook in Nederland, organiseren Firefox gebruikers party’s en bijeenkomsten. In Nederland staan er tot nu toe Firefox Feesten gepland in Utrecht, Tilburg en Eindhoven. Alle Firefox gebruikers zijn welkom.

 

*Iets over de al dan niet bekende SWR. Goed onthouden dat:

 

*De bekendste Nederlandse internetaanbieders hebben hun webmail slecht beveiligd. Kwaadwillende kunnen met gemak mail van derden lezen, doorsturen en wachtwoorden achterhalen, stelt e-mailbeveiliger Izecom. Onderzoeker M. Brinkers van Izecom ontdekte in de afgelopen maanden lekken in de webmail van Planet internet, Tiscali, Zonnet, Wanadoo, 12Move, Freemail, Raketnet, Ilse en Lycos. Brinkers waarschuwde ze allemaal, maar tot voor kort had geen van allen verbetering doorgevoerd. Een mailtje met een speciale code was in sommige gevallen voldoende om de webmailinstellingen van gebruikers te veranderen. Computerkrakers hadden zo de mogelijkheid om wachtwoorden te veranderen en al het e-mailadres te kopiëren en door te sturen naar een ander adres. Webmail veilig maken is lastig, maar niet onmogelijk, verklaarde Brinkers. Een herhaald verzoek om het wachtwoord is in de meeste gevallen voldoende, aldus de beveiligingsexpert. Internetaanbieder Tiscali laat desgevraagd weten dat het met behulp van Brinkers, oplossingen heeft gevonden voor de kwetsbaarheden. We denken niet dat veel mensen misbruik hebben gemaakt van deze lekken, aldus een zegsvrouw. Het was zeker niet makkelijk, maar het lek is gedicht, verklaarde een woordvoerster van Wanadoo.

 

*In het nieuwe NFP (Nationaal Frequentie Plan) dat per januari 2005 van kracht wordt, is in het gebruik van de 13 cm band door radiozendamateurs  een beperking aangebracht. Binnen het banddeel 2400 tot 2450 MHz is nog uitsluitend satellietverkeer toegestaan. Repeaters die binnen deze band een ingangs- of uitgangsfrequentie hebben zullen voor het eind van het jaar moeten verhuizen naar een geschikte plek binnen het gebied 2320 – 2400 MHz. Al het aardse verkeer, bemand of onbemand, is binnen het gebied 2400 – 2450 MHz vanaf januari 2005 dus niet meer toegestaan. De reden van deze beleidsbeslissing is de enorme vlucht die de RLAN ’s en WiFi toepassingen in dit banddeel toenemen. Behalve frequentietechnische aspecten, spelen ook economische belangen een steeds grotere rol en is uit het oogpunt van compatibiliteit niet meer te rechtvaardigen dat diensten de frequentieruimte delen terwijl er enorme verschillen in vermogens bestaan. De SRD/RLAN toepassingen opereren met respectievelijk  10 tot 100 mw. E.R.P. Terwijl de amateur-dienst gebruik kan maken van maximaal 120 W zender uitgangsvermogen, waarbij in het algemeen antennes worden toegepast met 10 tot 20 dB versterking. Informatiebrief 10 oktober 2004 van AT.

 

*Op vrijdag 5 november wordt voor de 23e keer het Special Event Radio Station ON60CLM geactiveerd. CLM staat voor Canadian Liberation March. Vanaf September tot en met November heeft men van het BIPT de toestemming om de prefix ON60 te gebruiken naar aanleiding van de 60e verjaardag van de bevrijding. Het speciale event station zal dit jaar van 5 tot 9 november in de lucht zijn op verschillende amateur-frequenties om verbindingen te maken over de hele wereld. Het station zal onder andere worden bemand door: BAFARA (Belgian Airforces Radio Amateurs) BMARS (Belgian Marine Amateur Society) IPARC (International Police Association) Leden van de organiserende UBA sectie ONZ – Oostkust en de UBA gastsectie EKO uit Eeklo. Dit radiostation is een onderdeel van de activiteiten naar aanleiding van de Canada week die gehouden wordt in Knokke-Heist ter herdenking van de bevrijding in de herfst van 1944 door de Canadese troepen. Ter gelegenheid van ON60CLM is er een certificaat of award ter beschikking na ieder contact met het speciale event station. Meer informatie hierover op de website  www.on4clm.be  Het station is ook te bezoeken, het adres is Rijkswachtlaan 37 te Knokke.

 

*De Amerikaanse Ahold dochter Stop & Shop werkt samen met IBM aan een proef waarbij mensen voordat zede deur uitgaan vanuit huis hun boodschappenlijstje vast naar het winkelwagentje kunnen mailen. De proef draait op dit moment in 3 filialen van de supermarktketen. Uiteindelijk zullen 23 winkels in de omgeving van Boston voorzien worden van een draadloze internetverbinding. Dat melden diverse Amerikaanse media. Klanten kunnen hun boodschappenlijstje dat ze per e-mail hebben verzonden direct oproepen op een scherm dat aan het wagentje is bevestigd. Lijstjes van eerdere bezoeken kunnen desgewenst ook via het scherm worden opgevraagd. De boodschappen worden gescand vanaf het moment dat ze in het karretje worden geplaatst. Hierdoor kan de klant op ieder moment zien wat er voor totaalbedrag aan boodschappen in zijn karretje ligt. Rijdt een klant met zijn WiFi karretje langs een schap waarin producten liggen die in de aanbieding zijn, dan zal het karretje hem daarop attenderen. De WiFi winkelwagentjes verkeren nog in een onderzoeksfase. De prijs van de karretjes ligt tussen de 2000 en 3000 dollar. Een normaal karretje kost circa 100 dollar.

 

*Maar we zijn er nog niet. Ook het gebruik van robots in en om het huis zal de komende 4 jaar sterk toenemen. Ook in de industrie bevindt het aantal bestellingen van robots zich momenteel op recordhoogte. Dat komt naar voren in een nieuw rappoort van de Verenigde Naties. Het World Robotics Survey is gezamenlijk uitgebracht door de Economische Commissie voor Europa van de VN en de internationale federatie voor robotica. De opstellers van het rapport schatten dat eind vorig jaar 606.000 robots werden ingezet voor huishoudelijke klusjes. Het overgrote deel (570.000) bestond uit geautomatiseerde stofzuigers. Zelfdenkende grasmaaiers stonden met 37.000 op de 2e plaats. Tweederde deel van alle robots voor in huis werd in 2003 aangeschaft. Waarschijnlijk zal het aantal huishoudelijk robots tussen nu en 2007 oplopen tot 4,1 miljoen. Stofzuigende apparaten blijven dominant, maar ook robots die zelfstandig ramen lappen of het zwembad schoonmaken zijn in opkomst. De wereld telt nu zo’n 800.000 industriële robots, waarvan ongeveer de helft in Japan te vinden is. Europa en Noord Amerika zijn bezig aan een inhaalslag. In de Europese Unie waren eind vorig jaar circa 250.000 exemplaren in gebruik, met Duitsland, Frankrijk en Italië als koplopers. Het aantal bestellingen van dit type groeide in de eerste helft van dit jaar met 18 procent. In 2007 zal het aantal industriële robots volgens het VN rapport toegenomen zijn tot minsten 1 miljoen.

 

*Een totale maansverduistering is op donderdag 28 oktober te zien. De maan is dan bijna anderhalf uur lang zo rood als bloed, zo meldt  www.kennislink.nl  Volgens Kennislink begint de verduistering om 03.14 uur wanneer de maan de donkere schaduw van de aarde binnentrekt. Vanaf dat moment ontbreekt links bovenaan een steeds groter wordend stukje van de maan. Om bijna half vijf in de morgen is de maan geheel verduisterd. Deze totale verduistering duurt tot 05.45 uur. Daarna schijnt weer het eerste zonlicht aan de bovenste maanrand en groeit de maan in iets meer dan een uur tijd weer aan tot vol. De maansverduistering is op donderdag via een live webcast te volgen. De site schakelt ondermeer door naar sterrenwachten in andere delen van de wereld. Op eerder genoemde site is alle informatie hierover te vinden.

*Datasheet / manual nodig, of u heeft een datasheet nodig voor reparatie, u wilt zelfbouw plegen?  Duizenden datasheets, onderwerpen en zeer veel informatie is te vinden op de site   http://www.eserviceinfo.com

*Outlook Express heeft de vervelende gewoonte om het e-mailadres dat men begint te typen, automatisch aan te vullen. Helaas loopt dat wel eens een keer mis. Er is een optie om dit uit te schakelen. Klik op Opties in het menu Extra. Klik daarna op het tabblad Voorkeuren op E-mailopties en klik vervolgens op Geavanceerde E-mailopties. Schakel het selectievakje Namen voorstellen bij het invullen van de velden Aan, CC en BBC uit.

Bij mij (XP) (Outlook Express 6.2) werkte dat even anders: Extra – Opties – Verzenden – en dan in het vakje,

“E-mailadressen automatisch aanvullen” het vinkje weghalen.

 

*WiFi  Access points zijn langzaamaan vrijwel overal aanwezig. Met het gemak van draadloos internet kan iedereen en overal on-line zijn, in de winkelstraat, in het café om de hoek, op het station, op het vliegveld, tegenwoordig zelfs in de La-Place restaurants van V & D en natuurlijk in de veilige beslotenheid van de keuken of huiskamer. Hoewel, veilige beslotenheid? Dat valt nog te bezien, want ook deze nieuwe techniek gaat, net als de meeste technische ontwikkelingen, gepaard met een aantal risico’s. En ofschoon beveiligingsdeskundigen al jarenlang waarschuwen voor de gevaren van onbeveiligde netwerken, die hackers volop de gelegenheid geven hun bedenkelijke waren te verspreiden, is een ontstellend groot aandeel van de gewone consumenten zich nog altijd niet van de dreigingen bewust, zoals blijkt uit een recent onderzoek van McAfee. McAfee besloot op 5 verschillende locaties, in de straten van 5 Europese steden ( in Frankrijk, Duistland, Nederland, Spanje en Engeland) de proef op de som nemen en eens te kijken hoe alomtegenwoordig WiFi precies is in het gemiddelde stadsgebied en hoe het er voor staat met de beveiliging. In elk van de 5 landen gingen deskundigen van McAfee, gewapend met eenvoudige, overal verkrijgbare apparatuur en software op “WAR-driving”, expeditie om draadloze hotspots in kaart te brengen en na te gaan in hoeverre deze beveiligd waren of juist wagenwijd openstonden voor toegang van buitenaf. In Amsterdam werden 1213 WiFi netwerken gevonden, waarvan er 704 onbeveiligd waren. Maar liefst 58 procent van de gevonden netwerken bleek onbeveiligd, wat duidelijk genoeg aangeeft dat de beveiligingsmogelijkheden die bij de gangbare WiFi standaarden zeker aanwezig zijn, door de meeste thuisgebruikers niet worden toegepast. Om het publiek bewuster te maken van de problemen, risico’s en oplossingen heeft McAfee nu een on-line beveiligingsadviesdienst geopend.

 

http://www.internetoplichting.nl/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi  Hier vindt U de internet oplichters

 

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

 

 

*Zo, dit was dan weer de 13e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht op woensdag 3 november vanaf 20.30 uur op deze frequentie. U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

 

En…….. vergeet niet dat de ORB vrienden op dinsdag 2 november bij elkaar komen.  

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

 

 Oja vergeet niet in het weekend zaterdag op zondag gaat de klok een uur terug 

 

terug naar de laatste ronde