4e UITZENDING VRIENDENKRING O.R.B. - 25-08-2004.

Beste vrienden radioamateurs.

Vandaag 25 augustus, vanavond de vierde uitzending van O.R.B. Een vriendenkring van Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van radioamateurs (zowel luister als zendamateurs) die elkaar respecteren en in hun waarde laten, onafhankelijk van welke vereniging dan ook. Vanavond zijn de rondeleiders Edmond – PE1PIQ en Michel PA3DGW.

We gaan eens even luisteren naar inmelders.

De O.R.B. ronde is er voor iedereen. Ook als u vragen, iets te koop heeft, of iets zoekt? Gewoon tijdens de ronde laten weten of even doorgeven aan  orb@o-r-b.nl  de advertentie wordt de drie daaropvolgende woensdagen herhaald, wél zonder vermelding van prijs. De Onafhankelijke Radioamateurs Brabant komen elke woensdag van de maand in de lucht vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. Bij het bezet zijn van deze frequentie wijken we uit naar 145.425 of 145.375 MHz. Over de gehouden ronden worden geen géén mails verzonden, maar zijn daags na de ronde te lezen op onze homesite:  http://www.o-r-b.nl/ Ook de eerder gehouden ronden zijn daar te lezen. Op dinsdag 7 september wordt de éérste vriendenkring bijeenkomst gehouden, aanvang 20.00 uur in het scoutinggebouw van Rey de Carle, verder steeds op de eerste dinsdag van de maand. De vriendenkringbijeenkomsten zijn echter besloten en uitsluitend toegankelijk voor O.R.B. leden en genodigden. Nieuwe leden kunnen door bestaande leden worden voorgedragen. U begrijpt dat dit, na alle commoties in de regio, noodzakelijk is. Onze bijeenkomsten hebben een vriendelijk en kameraadschappelijk karakter. Waar we ervaringen kunnen uitwisselen, verbindingen kunnen maken met de beschikbare apparatuur, gewoon – gezellig – wat kletsen, een vriendenkring waar alle leden gelijk zijn, zonder allerlei poespas, tussenkomst en verplichtingen aan een vereniging. We willen dat graag zo houden. Speciaal en alléén voor de O.R.B. leden is Kees – PA3GHE op onze avonden aanwezig voor het ophalen en afgeven van uw QSL kaarten. Om gebruik te kunnen maken van QSL post moet men (nog wel) jammer genoeg lid zijn van een vereniging. Wel even bij Kees opgeven of u, als O.R.B. lid, QSL post via hem wilt ontvangen.

BERICHTEN:

Onze vriendenkring beschikt sinds enkele dagen over een eigen domeinnaam www.o-r-b.nl  tevens hebben wij een nieuwe E-mailadres:  orb@o-r-b.nl  Heeft u iets voor onze webmasters dan is webmasters@o-r-b.nl het juiste adres. Edmond zal u er alles over vertellen.

Gedurende het weekend van 16/17 oktober zal de O.R.B. vriendenkring de Jota/Joti verzorgen bij scoutinggroep Rey de Carle. Zij hebben dat elf jaar lang gedaan onder een andere benaming. Wilt u de Jamboree On The Air bij een scoutinggroep bij u in de buurt helpen slagen, neem dan contact op met de plaatselijke scoutinggroep. Veel groepen zitten zonder zendamateurs en willen bijzonder graag aan dit jaarlijkse evenement meedoen. Men zal er u dankbaar voor zijn. Of neem voor meer informatie even contact op met http://jota.scouting.nl

In Ede wordt op vrijdag 27 augustus van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 28 augustus van 10.00 tot 15.00 uur, door radioamateurs in Zuid Veluwe, in het kader van de Heideweek, opendagen gehouden. Het adres is clubgebouw “Eigen Gebouw” aan de Bettekamp 29 te Ede. Op de homepage http://www.landhuis.nl/pi4ede kunt u meer informatie vinden. Men wil er zoveel mogelijk facetten van onze hobby demonstreren. Hierbij denkt men aan HF, VHF, UHF, ATV, SSTV, RTTY, oud en nieuw, PSK31, Packet, DX-Cluster, Weerkaartenontvangst, Computer en zendapparatuur en, enz. De moeite waard eens te gaan kijken in een mooie omgeving.

Computerconcern Apple roept 28.000 batterijen terug. In Apple’s G4 Powerbook zit een batterij die oververhit kan raken en daardoor in brand kan vliegen. Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, aldus Apple. De batterijen zijn in december 2003 gemaakt. De meeste batterijen zitten in de laptops. Er zijn echter een aantal batterijen verkocht als back-up. De foute batterijen hebben het modelnummer A1045 en de serienummers beginnen met HQ404, HQ405, HQ406, HQ407 of HQ408.

Een GSM-jammer bleek de oorzaak te zijn van een storing in het mobiele telefoonverkeer in Spijkenisse. Dit was de uitkomst van het onderzoek dat Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, instelde na een klacht van een grote mobiele operator. Deze meldde dat er in een deel van Spijkenisse geen dekking meer was en dat de abonnees niet meer konden bellen. Een medewerker van Agentschap Telecom heeft de GSM-jammer opgespoord en aangetroffen in een horecagelegenheid in Spijkenisse. Een GSM-jammer belemmerd het GSM telefoonverkeer door het uitzenden van een stoorsignaal. In Nederland zijn deze apparaten verboden. De medewerker van het agentschap kwam de GSM-jammer op het spoor met behulp van een peilwagen. De GSM-jammer is in beslag genomen. Tegen de eigenaar van de horecagelegenheid is een proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar kan een aanzienlijke sanctie verwachten. Het opzettelijk storen van een telecommunicatienetwerk is volgens het Wetboek van Strafrecht een misdrijf. Het gebruik van een GSM-jammer is daarom verboden. Volgens de Telecommunicatiewet is, naast het gebruik, ook de handel in deze apparaten verboden. Er mag ook geen reclame voor worden gemaakt. Agentschap Telecom houdt streng toezicht op de handel in en het gebruik van deze apparaten.

Nederland rijp voor breedband TV? Is Nederland wel zo interessant als je al een radio of een televisie in huis hebt. Tegenwoordig heeft iedereen minimaal twee televisies en diverse radio’s in huis en dat kijkt en luistert stukken beter dan een kleine monitor. Het antwoord op de vraag is ja. TV kijken op internet is populair. Maar ook radio luisteren via de PC is iets wat duizenden mensen per dag doen dankzij de opmars van breedbandinternet. Internetverbindingen zijn de laatste jaren een stuk sneller en veel beter geworden, getuige onder meer de succesvolle live-uitzendingen van grote evenementen op internet, zoals Pinkpop en het North Sea Jazz Festival. Jaren geleden was dat nog ondenkbaar geweest, zoniet onbetaalbaar. Nederland telt momenteel 4 miljoen breedbandgebruikers. De infrastructuur is nog niet optimaal. Toch lijkt het aanbieden van videostreams en complete films op internet nu pas echt interessant te worden.

Een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Tecnology gaat proberen breedbandverbinding op te zetten met de planeet Mars. De voorbereidingen zijn al in volle gang, maar duurt nog tot 2010 voordat de Mars Laser Communication Demonstration “MLCD” daadwerkelijk kan plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de data wordt verstuurd met een snelheid die tenminste 10 keer hoger ligt dan de huidige interplanetaire radioverbindingen. Omdat te kunnen bereiken wordt laser gebruikt. Als we echt mensen op Mars willen laten landen zijn betrouwbare communicatieverbindingen die met hoge snelheid grote hoeveelheden data kunnen doorsturen een absolute noodzaak, aldus Rick Fitzgerald van de NASA. Hoe snel de datatransmissie uiteindelijk echt zal zijn, is afhankelijk van een aantal factoren, waar Mars zich in zijn baan bevindt bijvoorbeeld, maar ook wat het weer op aarde is en of het dag of nacht is. Als Mars op het verste punt van de aarde is en de data wordt overdag verstuurd, kan er een snelheid bereikt worden van 1 miljoen bits per seconde. Maar wanneer Mars en de aarde zo dicht mogelijk bij elkaar staan en het nacht is, kan die snelheid oplopen tot wel 30 miljoen bits per seconde. De huidig radiosnelheid ligt op ongeveer 128.000 bits per seconde. http://www.nasa.gov/ is een zeer leuke site waar geïnteresseerden allerlei gegevens hierover kunnen vinden.

De ballonvossenjacht 2004 vindt plaats op zondag 12 september, voorheen beter bekend als de Landelijke ballonvossenjacht of de Hobbyscoop-jacht. Deze jacht wordt jaarlijks georganiseerd door en voor radio zend- en luisteramateurs in Nederland. Sinds enkele jaren wordt deze jacht ook met belangstelling gevolgd door velen in geheel Europa, mede als gevolg van de toepassing van zowel een 2-meter als een 80-meter baken en het gebruik van een ATV-sonde. Nieuw in 2003 was de 70cm – 2m transponder, welke mogelijk vanuit geheel Europa beschikbaar was. Dit experiment wordt in 2004 herhaald. Door middel van de website www.ballonvossenjacht.nl  brengen zij u op de hoogte van de organisatie van de Ballonvossenjacht en allerlei tips en wetenswaardigheden rondom de ballonvossenjacht. En natuurlijk de laatste nieuwtjes. En gedurende de ballonvossenjacht kunt u het verloop van de jacht via deze website volgen.  Het organisatiecomité heeft inmiddels voor de eerste keer vergaderd. Dit jaar zal de ballonvossenjacht op vrijwel dezelfde manier als vorig jaar plaats vinden, Waarschijnlijk zal de bal met de apparatuur vernieuwd worden en voldoende ruimte bieden aan alle transponders in de ballon. Enkele modificaties aan de telemetrie en de 70cm – 2m transponder zullen gedaan worden. Zo mogelijk zal tijdens de vlucht de temperatuur in de bal op de overlay van het ATV beeld getoond worden. Er wordt een veel grotere belangstelling uit het buitenland verwacht. Door een uitgebreide publiciteitscampagne bij de omringende landen zal men daar ook ruim geïnformeerd zijn. Zo zal er een groot artikel over de ballonvossenjacht geplaatst worden in RADCOM (van de RSGB0 en het Electron (VERON). Of er in andere bladen publicaties komen, wacht men gespannen af. Er is dan ook besloten om tijdens de ballonvossenjacht op 20 meter de mogelijkheid te bieden tot het maken van QSO’s. Door een misverstand zijn vorig jaar geen QSL kaarten verstuurd. Dit zal alsnog gebeuren, terwijl tevens het streven is om direct na 12 september ook de kaarten voor 2004 te versturen.

Dit was een O.R.B. uitzending, wij zijn elke woensdag in de lucht vanaf 20.30 uu op 145.400 MHz, met mogelijke uitwijking naar 145.425 of 145.375 MHz. Onze volgende uitzending is op woensdag 1 september.Heeft u berichten voor de ronde, heeft u vragen, iets te koop of zoekt u iets? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl

De O.R.B. uitzendingen worden niet per E-mail verzonden u kunt deze, zoals onze vorige uitzendingen, nalezen op onze homepage www.o-r-b.nl   Onze webmasters zijn te bereiken op het adres:  webmasters@o-r-b.nl

Prettige avond verder en tot volgende week…

U luisterde naar de O.R.B., een uitzending van de de vriendenkring “Onafhankelijke Radioamateurs Brabant”

met aan de microfoon  Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW

terug laatste ronde