8e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 22-09-2004

 

Beste vrienden radioamateurs.

Vandaag de 8e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. 

Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging.

 

Rondeleiders vanavond Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW.

 

We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

Op dinsdag 5 oktober houden we voor de leden van de ORB vriendenkring een ruil en verkoopavond, én kunnen we natuurlijk weer gezellig bijkletsen en informatie uitwisselen. Als er suggesties zijn voor de komende maanden praten we natuurlijk ook daarover. Wie zijn de initiatiefnemers?

Onze ORB leden kunnen gratis gebruikmaken van een ORB alias (uwcall@o-r-b.nl)  Even een berichtje aan orb@o-r-b.nl met vermelding van uw provider waaraan uw alias gekoppeld moet worden.

Vergeet niet dat het op 16 en 17 oktober Jota is. Enkele ORB leden zullen de Jota/Joti verzorgen bij scoutinggroep Rey de Carle, deze amateurs doen dat daar voor het 12e jaar.

 

BERICHTEN:

Vorige week attendeerde Louis – PA0LCE ons op DRM “Digital Radio Mondial”  Te veel om op te noemen op de site www.drm.org  U kunt er samples beluisteren en zendschema’s bekijken. Ook wordt er een software programma aangeboden “tegen betaling uiteraard” via de geluidskaart, maar er is ook een hele hoop documentatie te vinden voor het ombouwen van een groot aantal ontvangers.

 

Op 26 september hambeurs in Bocholt – België. Zoals elk jaar een gezellige en kwalitatief hoogstaande hambeurs bij NOL. De parochiezaal op het kerkplein van Bocholt is weer volgeboekt want wie er eenmaal geweest is, blijft terug komen.

 

Vorige week las ik volgend artikel. Virus bestrijders staan versteld, de nieuwste variant van het MyDoom.Y, beschrijft namelijk tot in de details hoe het te werk gaat. Anti virusbedrijf F-Secure stuitte op twee op zijn zachtst gezegd vreemde zaken in de meest recente MyDoom. Behalve dat het virus zijn gebruikelijke viruslading op de PC dropt, plaatst het er namelijk ook nog een foto bij van Sven Jaschan, de man achter Netsky, én een gedetailleerde beschrijving van MyDoom.Y zelf.  Alsof ze ons willen helpen zegt Mikko Hypponen van F-Secure. Ook is het als of de foto van Jaschan wil zeggen “kijk eens Netsky maker, wij van MyDoom hebben de virus oorlog gewonnen”. Maar dat klopt niet. Netsky heeft veel meer computers besmet van MyDoom, tenminste tot nu toe.

 

Maar dat virusschrijvers voordeel kunnen halen in de vorm van een baan, blijkt uit het volgende bericht. De in mei gearresteerde Duitse tiener Sven Jaschan maakt tegenwoordig beveiligingssoftware voor een Duits computerbedrijf. Jaschan was verantwoordelijk voor de Sasser en Netsky worm, die de eerste helft van dit jaar talrijke computers in de hele wereld stillegde. De 18 jarige jongen uit Nedersaksen volgt bij Securepoint in Luneburg een opleiding tot programmeur. Een woordvoerder van de onderneming maakte vorige week vrijdag bekend dat Sven wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe beveiligingsprogramma’s. Jaschan is aangeklaagd wegens computersabotage. Met zijn computervirussen heeft hij voor vele miljoenen schade aangericht Hij hoeft alleen terecht te staan voor de schade die hij heeft aangericht bij 3 gemeenten en een radiozender in Duitsland. Internationale concerns zagen af van een aanklacht. Wanneer de jongen voor de rechter moet verschijnen is nog niet bekend. Hij riskeert een celstraf van 5 jaar.

 

Van 22 tot en met 26 september wordt in de Jaarbeurs te Utrecht de 50 plus beurs gehouden. Veel aandacht gaat naar alles wat met het digitale tijdperk te maken heeft. Boeken voor beginnende en/of oudere computer enthousiastelingen zijn er te koop om de lezer stap voor stap door het onderwerp heen te werken. Er worden lezingen gehouden over het maken van videofilms – digitale fotobewerking – diashow op TV – een eigen website maken - enz.

 

Invoeren  van de F-vergunning. Op de site www.agentschap-telecom.nl  lazen wij volgend bericht. Op 14 mei 2004 is de nieuwe F-vergunning voor radiozendamateurs in de Staatscourant (nr 92) gepubliceerd. Deze nieuw vergunningcategorie is tot stand gekomen als gevolg van het afschaffen van de morsetelegrafieverplichting die gold voor de toegang tot de HF amateur-banden. Het invoeren van de F-vergunning heeft tot gevolg dat de A- en de C- vergunningen niet meer worden verstrekt. De huidige vergunninghouders behouden wel hun categorie en daarom blijven deze categorieën genoemd in de Regeling vergoeding Agentschap Telecom. De vergunninghouders kunnen binnenkort  (Het vergunningssysteem van Agentschap Telecom moet worden aangepast. We verwachten dit uiterlijk 1 november 2004 operationeel te hebben. Mochten we dit eerder klaar hebben dan zullen we u dit via de verenigingen en deze site laten weten) vrijwillig overgaan van de A- of C-vergunning naar een F-vergunning. Hiervoor wordt een vergoeding van € 28,- in rekening gebracht (artikel 6 van de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2004), in het eerste lid is bepaald dat naast een vergoeding voor verlengen of overdragen van de vergunning, een vergoeding voor het wijzigen van een vergunning verschuldigd is). Het invoeren van de F-vergunning heeft de volgende gevolgen: 1. Het roepletterbeleid. De prefixen voor de A- en C-vergunning worden samengevoegd. Dit betekent dat de A-, C- en F- vergunninghouders keuze hebben uit alle reeksen behalve die zijn gereserveerd voor de N-vergunning. Het uitgangspunt met betrekking tot de PA0 prefix blijft onveranderd van kracht. 2. Wijzigen vergunningscategorie. De volgende wijzigingen van een vergunningscategorie zijn mogelijk: Van N naar F indien geslaagd voor een examen Radiotechniek en voorschriften 1; Van C naar F en van A naar F (wijziging terug is niet mogelijk). Op een dergelijke wijziging is het reeds genoemde wijzigingstarief van toepassing. 2. Registratiebewijs met de aantekening “morsecode included”; De registratiebewijzen van de A-vergunninghouders zijn recentelijk voorzien van deze aantekening. Voor een F-vergunninghouder is het mogelijk een dergelijke aantekening te verkrijgen indien hij kan aantonen dat aan deze vaardigheid is voldaan. Dit betreft over het algemeen voormalige A-vergunninghouders die opnieuw een vergunning aanvragen en degenen die in het verleden een certificaat morsetelegrafie hebben behaald. Uitzonderingen worden afzonderlijk beoordeeld. 4. HAREC; De certificaten HAREC A en HAREC B zijn vervallen. Hiervoor in de plaats is een algemeen certificaat HAREC ingevoerd. Op dit certificaat kan ook de aanduiding “morsecode included” worden opgenomen indien aan de eisen hiervoor is voldaan.

 

Er is toch weer een lek ontdekt in SP2, waardoor bestands- en printerdeling gegevens zichtbaar zijn voor de hele wereld, ondanks ingeschakelde firewall. Het Duitse PC-Welt bracht vorige week vrijdag dit schokkende nieuws naar buiten, dit naar aanleiding van een eigen onderzoek. Het veiligheidsprobleem treedt op als SP2 wordt geïnstalleerd over een Windows XP installatie met SP1, met ingeschakelde firewall. De instellingen van de firewall worden in dat geval gewoon meegenomen naar de nieuwe configuratie: als het stond ingeschakeld voor een inbelverbinding staat het nu ook ingeschakeld voor de netwerkkaart. Een oud lek in SP1 zorgde ervoor dat Windows bestands- en printerindeling koppelde aan een inbelverbinding. Deze zogenoemde services zijn nadrukkelijk bestemd voor het eigen netwerk thuis. De firewall, standaard ingeschakeld bij dit type verbinding voorkwam echter catastrofale gevolgen. SP2 neemt deze fout niet alleen over, maar past het ook toe op alle adapters. Of het nu gaat om modems of netwerkkaarten. Tot overmaat van ramp staat het verkeer dat bestemd is voor bestands- en printerindeling gewoon toe. Juist deze rampzalige combinatie betekent dat het een koud kunstje is om privé-documenten te vinden op gemakkelijk toegankelijke computers, waarvan de eigenaren zich veilig wanen. Een artikel op de Duitse site  http://www.pcwelt.de/news/sicherheit/103013/  geeft hierover alle informatie.

 

Apenstaartje in het morse alfabet. Voor het eerst sinds 60 jaar werd in mei van dit jaar de morsecode aangepast. De toevoeging van een nieuw karakter is te danken aan het massaal gebruik van internet, want het nieuwe teken dat op 3 mei officieel werd ingevoerd is het apenstaartje. De International Telecommunication Union heeft tot een seincode voor dit teken besloten omdat veel radioamateurs tegenwoordig hun e-mailadres uitwisselen. Het nieuwe teken wordt geseind als punt streep streep punt streep punt. Of het nieuwe teken populair zal worden is nog maar de vraag. Tot voor mei werd het apenstaartje verzonden als AT, dus met de letters A en T. En dat is natuurlijk veel sneller. Maar kan tot verwarring leiden met de letter W, die ook als kort lang lang wordt geseind.

 

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

 

Zo, dit was dan weer de 8e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. 

Wij zijn terug op woensdag 29 september vanaf 20.30 uur op deze frequentie. 

U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  

Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites bruikbaar voor de ORB ronde? 

Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  

 

Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

 

terug naar de laatste ronden