12e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 20-10-2004

 

Beste vrienden radioamateurs.

Vanavond de 12e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De ORB is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  gemiddeld wordt de homesite, elke week, bekeken door méér dan 100 personen. Inderdaad, de moeite om onze homesite bij uw favorieten te plaatsen.

Rondeleiders vanavond Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW. Heeft u interesse om mede de wekelijkse ronde te leiden (lijden) laat het dan even weten.

 

De eerstvolgende bijeenkomst van de vriendenkring is op dinsdag 2 november.

 

Afgelopen weekend waren weer verschillende ORB amateurs te gast bij scoutinggroep Rey de Carle om de Jota en Joti te verzorgen. Het ging er weer gezellig aan toe en de jeugd was weer bijzonder nieuwsgierig. Alle deelnemende scouts ontvangen een certificaat van deelname, zoals vorige jaren. De ORB amateurs komen wat eten en drinken betreft, nooit te kort bij deze groep. Nogmaals een gezellige boel, een evenement waar de scouts van Rey de Carle elk jaar weer naar uitkijken. Dank, mede namens de leiding van Rey de Carle aan de amateurs die hun medewerking verleenden en tot volgend jaar, natuurlijk ook dank aan de radioamateurs welke ons bezochten. Later bleek ook de vermoeidheid van de radioamateurs een rol te spelen, PE3PMK scheerde uit vermoeidheid zijn snor af toen hij weer thuis was.

 

We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

*Vorige week meldde zich Raff – ON2SH in tijdens de ronde. Later bleek op de UBA site dat Raff de basiscursus volgde bij de OSA sectie. Ongeveer een week voor het examen haalde hij de gloednieuwe Braille cursus op om toch maar goed voorbereid op het examen te komen. Van de 24 vragen werden er 2 niet gesteld (vragen met tekeningen). Raff beantwoordde er 21 juist. Ik weet niet of Raff de eerste visueel gehandicapte radioamateur is in België, maar ik vindt een felicitatie hier echt op zijn plaats. Proficiat Raff, misschien luister je mee, geniet van de hobby, waarbij de wereld aan je voeten ligt.

 

*Een paar weken geleden begon Electronic Arts een zoektocht naar échte Sims: een gezin dat 4 dagen in een glazen huis wilde wonen. De zoektocht heeft succes gehad en de familie – die 4 dagen onderdak zal vinden in het Glazen Huis, dat van 20 tot en met 24 oktober in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht staat, is dus gevonden. De familie bestaat uit 4 leden; 2 ouders en 2 jongend van 15 en 17 jaar oud. Normaal woont de familie in de Meern, maar wisselen gedurende vier dagen hun luxe en privacy in om tijdelijk als levende Sims te wonen. Vooral omdat de jongens bekend zijn met het spel, leek het ons een unieke ervaring en een leuke uitdaging om in het Glazen Sims Huis te wonen, aldus de familie. In het spel De Sims 2 voeren de Sims personages allerlei opdrachten uit om vrolijker, populairder, rijker en slimmer te worden. Deze opdrachten worden verzonnen door bezoekers van de speciale website http://www.desims2.nl/pages.vieuw_page.asp?id=142  De opdrachten zullen wel eerst gescreend worden door Electronic Arts. Bezoekers kunnen via Webcams op het internet kijken of de opdrachten ook worden uitgevoerd. Maar de bezoekers van de site kunnen ook zelf even langs het Glazen Sims Huis komen om te zien of de familie zich goed aan de opdrachten houdt. Vandaag 20 oktober om 19.00 uur heeft het gezin zijn intrek genomen in het Glazen Sims Huis.

 

*Harvey ON5SY wil op zijn reis doorheen Patagonië, de meest zuidelijke stad ter wereld Ushuala, aandoen (SA008) Mits de antennes van het clubstation zijn hersteld, wordt de call LU8XW, of LU8XP gebruikt. Men is QRV op 10 november vanaf 1700 uur UTC en op 11 november vanaf 1800 uur UTC. Meer informatie over deze club is te lezen op de site http://www.geocities.com/rcushu

 

*Dat de inkt voor printers duur is weten we allemaal. Schrik niet, één liter kost ongeveer  €1745  en dat is duurder dan parfum Channel No. 5. Deze gegevens komen van Stephen Prentice, een analist bij onderzoeksbureau Gartner. Om aan dat bedrag per liter te komen, ging Prentice uit van een cartridge prijs van 70 pond (€ 100) voor gekleurde inkt. Dat lijkt erg aan de hoge kant, maar misschien liggen de inktprijzen in Engeland wel hoger dan hier. Prentice vergeleek vervolgens de printer met de iPod. Het zijn niet de apparaten, maar de accessoires, of het nu liedjes uit de iTunes shop zijn of inktcartridges, die uiteindelijk voor de winst moeten zorgen, was de strekking van zijn analyse.

 

*De Europese Commissie heeft Griekenland voor het Europese Hof van Justitie gedaagd omdat Athene met een wet elektronische spelen, waaronder computergames, in de ban heeft gedaan. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie vorige week laten weten. Volgens de Europese Commissie handelt Griekenland in strijd met de regels van Brussel voor het vrije verkeer van goederen en diensten. In theorie is het in Griekenland nu illegaal om thuis met een Gameboy te spelen. In Griekenland werd in 2002 een wet aangenomen over een verbod op het gebruik en de installatie van elektronische en computerspelen. Die maatregel werd genomen in strijd tegen illegaal gokken.

 

*Het Wireless Institute of Australia (WIA) heeft een plan bekend gemaakt met een verzoek aan het Australian Communications Authority (ACA) om de 500 kHz aan amateurs op experimentele basis toe te wijzen. De beste manier om dat te doen is de toewijzing van een klein stukje op en rond de 500 kHz, bijvoorbeeld 495 tot 510 kHz, als een radioamateurband aldus WIA bestuurder Glenn Dunstan, VK4DU. De band verschaft ook een unieke kans voor experimenten met antennes, propagatie onderzoek, bevordering van smalbandmodulatie technieken en digitale signaal processing voor ontvangers. Dunstan zegt dat sinds de Marinedienst dit 500 kHz deel van de band heeft verlaten, als een aanwinst voor een toekomstig permanent amateur gebruik is te beschouwen.  De WIA hoopt dat de Australische autoriteiten toegang willen verlenen voor een gedeelte van dat spectrum voor experimentele doeleinden. De ARRL en de RSGB hebben zich uitgesproken geïnteresseerd te zijn in een stukje van de 500 kHz band. De International Amateur Radio Union (IARU) Region 1 en verschillende US amateur langegolf groepen streven een actief gebruik na voor het experimenteel werken op de 500 kHz. Als toevoeging, de IARU pleiten voor een wereldwijd gebruik van de radioamateurband op 135,7 tot 137,8 kHz en zoeken ondersteuning voor toewijzing op de World Radiocommunication Conference 2007.

 

* Ook in Engeland is er een voorstel door de amateurs aan de overheid gedaan om experimenteren rond de 500 kHz toe te staan. In het voorstel gaat men uit van een vermogen van 10 Watt ERP tussen 501 en 504 of tussen 508 en 515 kHz. Deze banden worden nu niet meer gebruikt voor de internationale scheepvaart en/of marine, en zijn voor wat betreft propagatie door het langdurig gebruik door de diensten ook nauwelijks meer onderzocht. Meer informatie hierover is te vinden op de RSGB site  www.rsgb.org
 

*Uit een onderzoek van het bedrijf Netcraft, zij doen onderzoek naar alles wat met internet te maken heeft, blijkt dat in juni van dit jaar de 50.000.000 site werd geregistreerd. Dat zijn er veel maar het einde is nog niet in zicht. Op dit moment, een paar maanden later, staat de teller al op 55.388.466 sites. Dat betekent dat er elke maand bijna één miljoen sites bij komen. Toen Netscape voor het eerst een dergelijk onderzoek uitvoerde, in augustus 1995, waren er trouwens maar 18.957 sites.

 

* Afgelopen zaterdag in alle vroegte is de nieuwe Soyuz met de nieuwe ISS bemanning aangekomen. Halverwege de aanvliegroute is er overgeschakeld op handmatige koppeling omdat er problemen waren met het automatisch systeem. Op de ISS website van NASA is een mooie foto van de koppeling te zien. In de nacht van zaterdag op zondag is Padalka en Fincke samen met Shargin teruggekeerd en blijven Chiao en Sharipov de komende 6 maanden achter. Hoe actief de nieuwe bemanning zal zijn op de amateur-banden is nog niet duidelijk, dat is dus nog even afwachten. Als ze actief gaan worden zal dat voor het eerst te merken zijn op zondag nadat de Soyuz vertrokken is en de heren alleen achter blijven.

*Tot nu toe vormt de antenne vaak het grootste deel van een radio, de zender en ontvanger kunnen elektrotechnici gemakkelijk op een chip samenvoegen. Een hoogleraar aan de universiteit van Florida heeft nu een antenne opgenomen in een radiochip. De antenne is enkele millimeters groot en kan tot op enkele meters signalen verzenden. Het onderzoek moet leiden tot ultra kleine radiochips ter grootte van een speldenknop, die zowel stroombron, zender, processor als antenne bevatten. Uiteindelijk voorzie de hoogleraar dat verzamelingen van de kleine radio’s samen taken uitvoeren. Een wolk van honderdduizenden radiootjes uitgestort langs een grens kan elk rumoer van een mogelijke grensoverschrijding opmerken. Ook kunnen radiootjes met geluid geluidssensoren in dammen, dijken of bruggen eventuele tekenen van spanning of scheuren snel doorgeven.

 

*U hoeft zich tijdens de lange winteravonden echt niet te vervelen. De knutselaren onder ons kunnen allerlei gekken en speciale zelfbouwprojectjes vinden op de site http://home.earthlink.net/~lenyr/ Leuke site met leuke en vergeten dingetjes.

 

*Psygo-piraat uit de lucht gehaald. In de Amsterdamse buurt te Haarlem heeft de politie bij een piraat zendapparatuur in beslag genomen. De piraat stoorde op de tweemeter amateur-band andere amateurs door voortdurend ruzie te zoeken en te schelden, tot doodsbedreigingen aan toe. Volgens de politiewoordvoerder is er wel proces-verbaal opgemaakt, maar is de kans dat Justitie tot vervolging overgaat klein, aangezien de piraat sterk psychisch verward zou zijn. Aldus het Haarlems Dagblad.

 

*Tijdens een verblijf van twee weken in Gambia zal ON4ACA actief zijn op HF in SSB en CW, in het bijzonder in de 20 meterband, tijdens de CQWW contest op 30 en 31 oktober. Zij call zal echter pas bekend zijn als hij gearriveerd is. Mogelijk is zijn call bekend bij onze volgende uitzending op 27 oktober.

 

*Volgens de informatiedienst  www.dotEU.info  (Duitstalige site)  De Europese Commissie heeft afgelopen week eindelijk de weg vrijgemaakt voor het nieuwe Europese domein .eu. De overeenkomst tussen de Europese commissie en de uitgevende organisatie EURid is op 12 oktober in Brussel getekend. Amerikaanse bedrijven zijn bijna exclusief aanwezig op het web onder het bekende .com. Tot nu toe waren Europese bedrijven gedwongen om een aparte domeinnaam voor elk land te hebben (bijvoorbeeld .nl voor Nederland, .de voor Duitsland, .be voor België, enz. De nieuwe .eu domeinnamen zijn bedoeld om dit concurrentie nadeel weg te nemen voor de Europeanen. Volgens het contract zal het nog 8 tot 9 maanden duren voor iemand een .eu domein kan registreren. De registratie start met een periode van vier maanden, waarin zowel eigenaren van merken en copyrights als autoriteiten een voorkeursbehandeling krijgen in de registratie van .eu domeinen. Zo wil de EU voorkomen dat gevestigde merken hun .eu domein verliezen aan piraterij. Ondanks dat de overeenkomst getekend is voor de introductie van .eu is registratie nog steeds niet mogelijk. Markus Eggensperger, advocaat bij United Domains AG, heeft nadrukkelijk gewaarschuwd voor aanbieders van dure reserveringen. Alleen gratis reserveringen worden aangeraden, zoals bij Lycos Webhosting die de kosten pas in rekening brengt als de registratie is voltooid. Er wordt een run op de .eu – namen verwacht, dus wie een bepaald domein wil hebben, doet er goed aan dat te reserveren. Op eerder genoemde site is hierover meer te lezen.

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

 

Zo, dit was dan weer de 12e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht op woensdag 27 oktober vanaf 20.30 uur op deze frequentie. U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

terug naar de laatste ronde