3e UITZENDING VRIENDENKRING O.R.B. - 18-08-2004.

Beste vrienden radioamateurs.

Vandaag18 augustus, vanavond de derde uitzending van O.R.B. Een vriendenkring van Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van radioamateurs (zowel luister als zendamateurs) die elkaar respecteren en in hun waarde laten, onafhankelijk van welke vereniging dan ook.

 Vanavond is de rondeleider Michel PA3DGW

We gaan eens even luisteren naar inmelders.

De O.R.B. ronde is er voor iedereen. Ook als u vragen, iets te koop heeft, of iets zoekt? Gewoon tijdens de ronde laten weten of even doorgeven aan  o.r.b.@home.nl  de advertentie wordt de drie daaropvolgende woensdagen herhaald, wél zonder vermelding van prijs. Succes waarom? Velen vinden dat het anders kan en moet, getuige van het feit dat de O.R.B. vriendenkring nu al 27 leden telt, op tal van sites is te vinden en onze homepage al meer dan 500 keer werd bezocht. De Onafhankelijke Radioamateurs Brabant komen elke woensdag van de maand in de lucht vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. Bij het bezet zijn van deze frequentie wijken we uit naar 145.425 of 145.375 MHz. Over de gehouden ronden worden geen géén mails verzonden, maar zijn daags na de ronde te lezen op onze homesite:  http://www.o-r-b.nl/ Ook de eerder gehouden ronden zijn daar te lezen. Op dinsdag 7 september wordt een eerste vriendenkring bijeenkomst gehouden, aanvang 20.00 uur in het scoutinggebouw van Rey de Carle, verder steeds op de eerste dinsdag van de maand. De vriendenkringbijeenkomsten zijn echter besloten en uitsluitend toegankelijk voor O.R.B. leden en genodigden. Nieuwe leden kunnen door bestaande leden worden voorgedragen. U begrijpt dat dit, na alle commoties in de regio, noodzakelijk is. Onze bijeenkomsten hebben een vriendelijk en kameraadschappelijk karakter. Waar we ervaringen kunnen uitwisselen, verbindingen kunnen maken met de beschikbare apparatuur, gewoon – gezellig – wat kletsen, een vriendenkring waar alle leden gelijk zijn, zonder allerlei poespas, tussenkomst en verplichtingen aan een vereniging. Speciaal en alléén voor de O.R.B. leden is Kees – PA3GHE op onze avonden aanwezig voor het ophalen en afgeven van uw QSL kaarten. Om gebruik te kunnen maken van QSL post moet men (nog wel) jammer genoeg lid zijn van een vereniging. Wel even bij Kees opgeven of u, als O.R.B. lid, QSL post via hem wilt ontvangen.

BERICHTEN:

Gedurende het weekend van 16/17 oktober zal de O.R.B. vriendenkring de Jota/Joti verzorgen bij scoutinggroep Rey de Carle. Zij hebben dat elf jaar lang gedaan onder een andere benaming. Wilt u de Jamboree On The Air bij een scoutinggroep bij u in de buurt helpen slagen, neem dan contact op met de plaatselijke scoutinggroep. Veel groepen zitten zonder zendamateurs en willen bijzonder graag aan dit jaarlijkse evenement meedoen. Men zal er u dankbaar voor zijn. Of neem voor meer informatie even contact op met http://jota.scouting.nl

Er werd ons gewezen op de site http://eshare.ath.cx/ Je moet je daar wel “gratis” even registreren. Er is een hele hoop documentatie en andere zaken te vinden.

In Nederland wordt de DAB “digitale radio” ingevoerd. In een redelijk snel tempo worden de zenders ingeschakeld. Aan het eind van 2004 moet 70% van het land gedekt zijn. Omdat de uitzendingen in TV band 3 plaats vinden, kunnen kabelkijkers die in de buurt van een zender wonen last hebben van de uitzendingen. Vaak is het probleem met het toepassen van deugdelijke aansluitingen en snoeren opgelost.

Op 21 augustus, wordt in Den Bosch de geheime stadsjacht georganiseerd. Er is inmiddels bekend geworden dat er een korte afstand gelopen zal worden, dat jagers al hun portabele ontvangst apparatuur moeten meebrengen om op allerlei frequenties, banden en modulatievormen voorbereid te zijn, en dat het startpunt waarschijnlijk op het parkeerterrein van Rudy v.d. Zande aan de Rijnstraat zal zijn. Zaterdag 21 augustus in de late middag rond vijf uur dus vrijhouden. Misschien komen er via de B.A.R. ronde nog meer gegevens vrij ??? De B.A.R. is elke dinsdagavond vanaf 20.30 uur te beluisteren op 145.2125 MHz.

De 2e BAR vossenjacht zal dit jaar plaatsvinden op zondag 22 augustus. De jacht staat bekend als een onmogelijke opgave. In 2,5 uur is het de bedoeling om zoveel mogelijk vossen op te sporen. Naast het groot aantal vossen op een betrekkelijk kleine route worden natuurlijk weer allerlei trucjes toegepast om de jagers op het verkeerde been te zetten Met het uitzetten van de jacht wordt zoals vorig jaar weer zoveel mogelijk rekening gehouden met minder valide jagers. Ben je zelf niet in het bezit van een peilontvanger, neem dan tijdig contact op met de organisatie, zodat ze nog iets kunnen regelen. Het jachtterrein is weer aan de Huisvennen in de Campina tussen Oisterwijk en Boxtel. Een inpraatstation zal vanaf ongeveer 12.30 uur QRV zijn op 145.2125 MHz. GPS coördinaten zijn: N 51.34.828 – E 005.16.971. Een uitgebreide routebeschrijving is te vinden op de BAR site. Ter ondersteuning wordt de route vanaf de N624 ook aangegeven met borden. De organisatie is in handen van Sjef – PE5PVB en Michel – PE1SAY. Heb je nog vragen dan kun je die mailen naar: vossenjacht@pe5pvb.nl je kunt ook bellen met Sjef via 06-50802382 of kijk even op www.het-bar.net

In Amerika is de overlast door PLC “internet via het stopcontact” behoorlijk aan het toenemen. Net zoals in Nederland hebben de providers knap gelogen over de te verwachten storingen. Een zendamateur heeft een provider aangeklaagd vanwege het veroorzaken van storing in belangrijke mate. Volgens de Amerikaanse wetgeving is dit strafbaar. De storingsproblemen in Amerika zijn nog erger omdat het land veel bovengrondse netten heeft. Een provider maakte het erg bont door te beweren dat PLC goed voor amateurs is omdat alle kabelverbindingen goed vast moeten zitten zodat er geen vonkstoringen kunnen optreden. Intussen is de ARRL al doorgedrongen tot in het parlement en zal daar de amateur-zaak bepleiten.

Van de BAR ontvingen wij het volgende bericht “Philips gaat PLC producten maken”. Er is sedert 1 augustus een productmanager hier bij ons aangesteld die deze producten op de markt gaat zetten. Ik heb hem nog niet kunnen ontmoeten daar hij op vakantie is. In zijn eerste week heeft hij enkel nog maar markt onderzoek gedaan naar de huidige concurrentie, alvorens met Philips portfolio uiteen te gaan zetten. Strak komen er dus meer PLC modellen. Eerste voorzichtige interne gesprekken leiden tot niets. Argumenten die meteen boven water komen zijn: -de HF storing is tot maximaal 30 meter reikwijdte (zal wel?) – dit soort producten dient het grote publiek en zendamateurs zijn er slechts een paar – huidige WI-FI is veel te storingsgevoelig, reikwijdte en snelheid vallen tegen – dit is goede business (dat is dus het heilige woord). Ik heb nog geen specs gezien omdat de betreffende manager nog geen enkele data geproduceerd heeft, maar voor zover ik weet zijn het breedbandige low power HF zenders die opereren tussen 5 en 30 MHz. Het medium is dus de elektrische huisinstallatie; gewoon ergens inprikken en je hebt de volle bandbreedte/snelheid voor je eigen netwerk ter beschikking. Schijnt niet over de meterkast naar de buren te kunnen??? Aangezien ik hier intern op geen enkele medewerking hoef te rekenen voor de antilobby, zoek ik dus naar ideeën hoe we hiermee naar buiten toe gaan? Momenteel zit er dus niet meer in dan op voorhand technische informatie te verzamelen. Ik zal eens bellen  met PB2T (vice voorzitter Veron) om te vragen of hij tips heeft. Als jullie ideeën hebben, hoor ik het graag.    Mark – pa5mw@amsat.org

De traditionele radiomarkt voor radioamateurs in Maastricht wordt dit jaar voor de 9e keer gehouden op 12 september van 09.30 tot 14.30 uur. Dit in samenwerking met HaJe Electronics in Berg en Terblijt. Weliswaar een kleine maar gezellige en druk bezochte markt voor en door de amateur. Op deze dag is ook de winkel van HaJe open voor eventuele aankopen.

Boekarest: Een bijgelovige Roemeen die op vrijdag de 13e de deur niet uit wilde, uit angst voor een ongeluk, is op die dag overleden nadat hij in de keuken was gestoken door een wesp. Dat heeft de politie van de Roemeense stad Cluj gemeld. De 54 jarige Florin Carcu had alle mogelijke voorzorgmaatregelen getroffen. Hij had zijn werkgever zelfs om een vrije dag gevraagd wegens zijn bijgeloof. Artsen van de EHBO in Cluj verklaarden van Carcu was gestoken door een wesp van een Roemeense zeldzame soort, die de bijnaam “de wolf” heeft. Een steek daarvan is uiterst giftig.

In de mobiele telefonie heeft men weer wat nieuws: Push To Talk, ofwel PTT. Via een bepaalde handeling kan het mobieltje een portofoon worden. De providers beraden zich nog over het tarief, dus het moet weer geld kosten. Blijkbaar is de behoefte om door een porto te boeren zo groot dat de doorstart van het landelijk portonet, Traxis, vrijwel zeker is. Trouwens wat is nieuw? Al voor de oorlog zaten de soldaten door een “wel erg grote porto” te blaten. Er gaan zelfs geruchten dat Adolf al zoiets op zijn mobieltje had zitten, maar dat werkte niet omdat er altijd adelaars bij hem op de mast zaten. Nog leuker; de KPN gaat weer PTT.

Bij UMTS gaat men ook verder, Push To See, Terwijl nog niemand een UMTS toestel heeft was er al een zendamateur die bij de afdeling Den Haag een demonstratie met twee toestellen gaf. Als de bellers het toestel op een bepaalde manier voor zich houdt kan er een spraak en zichtverbinding gemaakt worden. De beelden waren nog wat schokkerig, maar het netwerk is pas in opbouw. HI.


Dit was een O.R.B. uitzending, wij zijn elke woensdag in de lucht vanaf 20.30 uu op 145.400 MHz, met mogelijke uitwijking naar 145.425 of 145.375 MHz. Onze volgende uitzending is op woensdag 25 augustus.Heeft u berichten voor de ronde, heeft u vragen, iets te koop of zoekt u iets? Laat het weten aan o.r.b.@home.nl

De O.R.B. uitzendingen worden niet per E-mail verzonden u kunt deze, zoals onze vorige uitzendingen,

 nalezen op onze homepage http://www.o-r-b.nl

Prettige avond verder en tot volgende week…

U luisterde naar de O.R.B., een uitzending van de de vriendenkring “Onafhankelijke Radioamateurs Brabant”

met aan de microfoon Michel PA3DGW  

terug naar de laatste ronden