11e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING ORB – 13-10-2004

 

Beste vrienden radioamateurs.

 

Vanavond de 11e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De ORB is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite ,  gemiddeld wordt de homesite, elke week, bekeken door méér dan 100 personen. Inderdaad, de moeite om onze homestite bij uw favorieten te plaatsen.

Rondeleiders vanavond Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW. Heeft u interesse om mede de wekelijkse ronde te leiden (lijden) laat het dan even weten.

De eerstvolgende bijeenkomst van de vriendenkring is op dinsdag 2 november.

Komend weekend nemen verschillende ORB leden deel aan de Jota/Joti bij scoutinggroep Rey de Carle, u bent van harte welkom op zaterdag 16 oktober.

 

We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn: Vorige week waren er 15 deelnemers aan de ronde en 3 luisteramateurs.

 

BERICHTEN:

*We beginnen vanavond met een ingezonden stukje van Lukas. Gewoon om er even in te komen. Terwijl je achter de set zit…..til je rechtervoet eens op en maak een cirkel beweging met de klok mee (dat is rechtsdraaiend HI). Vervolgens, terwijl je met je rechtervoet door blijft gaan met draaien , teken je met je rechterhand het cijfer 6 in de lucht. Je voet zal daardoor van richting veranderen. Hoe vaak je het ook probeert of wil onderdrukken, je krijgt het niet voor elkaar. Lukt het je wel dan mag je dat op dinsdagavond 2 november tijdens de ORB avond demonstreren. Mij lukt het niet!  Bedankt voor de inzending Lukas.

 

*Google demonstreerde vorige week, tijdens de Frankfurter Buch Messe, Google Print. Een zoeksysteem waarmee de inhoud van boeken doorzocht kan worden. Google Print zal naast de gewone Google zoekresultaten de samenvattingen van boeken plaatsen. Hoe gaat dat in zijn werk? Wie een zoekterm intikt, krijgt naast reguliere hits, ook de titels van geïndexeerde boeken te zien waarin de term voorkomt. Door op de titel van het boek te klikken, wordt de pagina van het boek waarop die term staat zichtbaar. Een uiterst handige én “commerciële” Buy this book button naast het zoekresultaat leidt de surfer rechtstreeks naar een online boekwinkel waar de titel aangeschaft kan worden. http://print.google.com/googleprint/about.html

 

*Opletten voor fraude. Blijkbaar is er een “trade website” met de naam “snap.trade.com”  waar frauduleuze praktijken plaatsvinden. Zo zouden er amateur transceivers aan abnormaal lage prijzen worden aangeboden zoals een nieuwe Yeasu FT1000-MP voor 1400 Amerikaanse dollars. Dat kan natuurlijk niet, ga dus nooit op dergelijke aanbiedingen in van onbekende en/of verdachte websites.

 

*Vorige week werden de websites www.overheid.nl door een (distributed denial of service attack) ddos-aanval lamgelegd en waren onbereikbaar. Maar na een paar dagen was de zaak weer opgelost. De aanval van deze groep hackers was bedoeld als protest tegen het kabinetsbeleid. Er is aangifte gedaan bij de politie. Het ICTU programma Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid, doet extra onderzoek naar het voorkomen van ddos-aanvallen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de “lessons learned” van de huidige aanval. Het voorval legt de vinger op een gevoelige plek, het opzetten van zo’n aanval is kinderspel. Letterlijk, want het blijken nogal eens jongeren, zogenoemde “script kiddies” te zijn die verantwoordelijk zijn voor ddos-aanvallen. Aanvalsplannen en handleidingen kunnen door zulke script kiddies, die vaak geen idee hebben van wat ze kunnen aanrichten, tamelijk eenvoudig van het internet worden geplukt.

 

*Waarschijnlijk heeft iedereen een dezer dagen, tussen alle reclamefolders de KRANT VOOR SURFEND NEDERLAND gevonden. Op de site www.breedbander.nl blijkt het om een uitgave te gaan van KPN Telecom. Er staan een paar opmerkelijke zaken in die het lezen waard zijn.

 

*Stoorzenders bestaan in 2 categorieen, zij die communicatiekanalen willen storen, en zij die omroepzenders willen storen. Stoorzenders bestaan er al vanaf het begin van de 20e eeuw. Duitsland en Rusland waren de eersten die een oorlog met stoorzenders uitvochten. Het storen van omroepzenders op grote schaal dateert van de jaren 30. Gelukkig horen we daar vandaag de dag niet meer van, tenminste toch niet in Europa. Maar in het verre Oosten is het blijkbaar nog schering en inslag. Hoewel het, blijkbaar, bij ons amateurs nog steeds wél schering en inslag is.

 

*Op de site  http://www.uba.be/dossiers/bpl/030103-PLC_Video_Fulpmes.wmv
Kunt u zien en horen wat voor storingen we in de toekomst van PLC kunnen verwachten. Niet alleen zien maar vooral wat we horen.

 

* Volgens de Parlementaire Nieuwsbrief van 11 oktober moet de Overheid snel investeren in internet. De overheid moet honderden miljoenen euro's investeren in de aanleg van netwerken voor snel internet en de ontwikkeling van daarop toegesneden diensten. Dat staat in het vandaag aan minister Brinkhorst van Economische Zaken overhandigde advies van de Impulscommissie Breedband.Lees meer hierover op:
http://www.overheidsinformatie.nl/default.asp?orgidt=Org_015646
 

*De afgelopen weken hebben bijna een kwart miljoen Amerikanen per dag een email ontvangen waarin hen gevraagd wordt hun steun uit te spreken voor George Bush of John Kerry. Dat lijkt op zichzelf niet vreemd gezien het circus waarmee presidentsverkiezingen in Amerika altijd gepaard gaan, maar er zit wel een addertje onder het gras. Wie wil stemmen, moet namelijk een 900 nummer draaien. Dat kost per uitgebrachte stem $ 1,99 (ongeveer € 1,60). Een klein bedrag als het gaat om een betere democratie, staat er in het bewuste emailbericht. Hoewel de mail op het eerste gezicht echt lijkt “er wordt een Lycos.com” afzender gebruikt en er staan geen schrijffouten in – blijken ze afkomstig te zijn van een server in Tsjechië. Afzenders zijn dus noch George Bush, noch John Kerry. Grote vraag is of de oplichters nu wel of niet de wet overtreden. Spam mag wel in Amerika, wie het niet wil ontvangen, moet daar de “opt-out-optie” voor gebruiken. En wie zo stom is om het 900- nummer te bellen, doet dat uit vrije keuze.

 

*Noord Korea heeft 600 computerexperts getraind voor een internet oorlog tegen Amerika en Zuid Korea. De cyberstrijders hebben een opleiding van 5 jaar achter de rug. Dat schrijft het Zuid Koreaanse ministerie van defensie in een rapport aan het parlement. Computers zijn schaars in het verarmde stalinistische Noord Korea. Internetverbindingen zijn nog veel schaarser. Toch doet de computerkennis van de Noord Koreaanse inlichtingendienst niet onder voor die in ontwikkelde landen. De computerkrakers zouden onder meer de taak hebben militaire geheimen uit landen als de VS en Zuid Korea en Japan bloot te leggen en cyberaanvallen uit te voeren.

 

*Wie zegt dat de Belgen achter lopen komen dan toch weer bedrogen uit. In België horen we al volop ON2’s (basisvergunning)  Frank Pietinck ON4AAC (verantwoordelijke binnen de UBA voor zaken betreffende “anders validen” meldt het volgende. Vanaf heden is de cursus voor de basisvergunning verkrijgbaar in braille en een uitgave in GROTE LETTERS. De Belgische secties die hierin geïnteresseerd zijn, voor een blinde of slechtziende cursist, kan hiervoor deze speciale uitgave via hem verkrijgen. Voorlopig is er alleen een Nederlandstalige uitgave, de Franstalige volgt later. Misschien is deze ook verkrijgbaar voor Nederlandse minder validen die onze hobby willen bedrijven. U kunt Frank mailen via on4aac@uba.be  Proficiat Frank. De UBA en zijn medewerkers laten er geen gras overgroeien.

 

*We leven in een land waar alles kan en niets mag – of in een land waar niets mag en alles kan?

De politie heeft een grootscheepse inval uitgevoerd in Amsterdam Zuid-Oost bij criminele illegalen. Ze vielen bij 7 panden binnen en arresteerden 14 verdachten. De actie, onder de naam Spirit 9, richtte zich op West Afrikanen die zich schuldig maken aan grootschalige computerfraude en het uitbaten van illegale horecagelegenheden. De verdachten, afkomstig uit landen zoals Nigeria en Sierra-Leone, verstuurden volgens de zegsman spammail waarin ze oproepen tot oplichting en fraude. Deze praktijken bedreven zij vanuit diverse onderkomens zoals woningen, maar ook illegale cafés en eetgelegenheden. Volgens de woordvoerder werkten naast de politie ook de vreemdelingenpolitie, de dienst justitiële inlichtingen, de recherche en de immigratie en naturalisatiedienst aan de actie mee. De gearresteerden worden eerst strafrechtelijk vervolgd, waarna ze in een vreemdelingentraject terechtkomen. Eerder dit jaar vatte de politie in Amsterdam al tientallen illegalen in de kraag bij vergelijkbare spirit acties.

 

*Microsoft Nederland is gestart met een actie om het installeren en verkopen van illegale software en licenties door het verkoopkanaal tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat nog steeds veel systeembouwers computers leveren met illegale software en licenties. Ook blijkt dat een aantal systeembouwers relatief weinig kennis bezit over licenties en vaak niet weet wat legaal is en wat niet, terwijl anderen bewust de regels overtreden en hun klanten in diskrediet brengen met onvolledige of ongeldige licenties. De actie richt zich daarom enerzijds op het geven van voorlichting en uitleg aan het verkoopkanaal en anderzijds op het aanpakken van hardnekkige overtreders die bewust illegale software aanbieden. Het aanpakken gebeurt mede op verzoek van bedrijven in deze sector zelf. Gedurende het hele jaar worden bovendien verrassingbezoekers “mystery shoppers” ingezet om na te gaan op PC bouwers hun klanten juist voorlichten over licenties. Microsoft wil op deze manier voorkomen dat eerlijke verkopers lijden onder de oneerlijke concurrentie van aanbieders van illegale software of onjuiste licenties. Bovendien is het uiteindelijk de klant die de dupe wordt van dit soort praktijken. Diane Janknegt, Groep Manager Small Business van Microsoft Nederland “Vaak verkeert de eindgebruiker in de veronderstelling, dat hij legale software heeft aangeschaft. De teleurstelling is des te groter als hij er later achterkomt dat hij niet over een geldige licentie beschikt en nergens recht op heeft”.

 

*Bij oudere amateurs is de TenTec een gewaardeerde transceiver. Voortaan draagt nieuwste top-performance TenTec, de ORION ook het CE-label, waardoor de verkoop ook in Europa mogelijk is. Je kan dus nu de ORION ook zonder modificatie gebruiken. De ORION zal voortaan ook in Europa te verkrijgen zijn bij een firma in Engeland. Kijk eens voor deze prachtige transceiver eens op de site http://www.tentec.com/TT565.htm  Voor een prijs van 2.499 Engelse ponden hoeft u het niet te laten.

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

 

Zo, dit was dan weer de 11e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. 

Wij zijn terug op woensdag 20 oktober vanaf 20.30 uur op deze frequentie. 

U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  

Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites bruikbaar voor de ORB ronde? 

Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  

 

Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

 

Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

terug naar de laatste ronden