15e UITZENDING VAN DE VRIENDENKRING O-R-B – 10-11- 2004.

Beste vrienden radioamateurs.

 

*Vanavond de 15e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van zend én luisteramateurs, een vriendenkring onafhankelijk van een vereniging. De ORB is elke woensdagavond met een ronde in de lucht, vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. U kunt alle gehouden ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl

 

*Op de ORB vriendenavond van 7 december komt Frits – PA0FRI  een lezing verzorgen over allerlei onderwerpen voor de radioamateur. Kom op tijd. Frits heeft ook een zeer interessante site, kijk eens op http://home.planet.nl/~fhvgeerligs

 

*Rondeleiders vanavond Edmond – PA3E en Michel – PA3DGW

 

*We gaan eens even luisteren wie de inmelders voor vanavond zijn:

 

BERICHTEN:

 

*Michel – PA3DGW heeft de examens van 3 november eens onder de loep genomen en kwam tot volgende conclusie. Het F (vroeger C) examen was niet bijzonder moeilijk, getuige de procentuele score van 51 procent, in het voorjaar was dat 37,8 procent. De score had hoger kunnen zijn als men wat verder in de techniek was gedoken. Met alléén het van buiten leren van eerder gestelde vragen kan men nauwelijks slagen, en zeker niet als een leermeester, desgevraagd, aan zijn cursisten niet in staat is de vragen te kunnen toelichten door zijn gebrek aan kennis. Enige technische kennis is bij een dergelijk examen onontbeerlijk. Ook nu blijkt weer dat bij een eerder examen op een vraag het antwoord A  was, maar met een net iets andere formulering van de vraag nu bijvoorbeeld het goede antwoord D was, conclusie is dus duidelijk. Natuurlijk, de examencommissie is ook niet gek en kent zijn pappenheimers. Dat geldt ook voor het N examen, ook niet bijzonder moeilijk het slagingspercentage was 64,5 procent en was in het voorjaar ruim 70 procent. In alle bescheidenheid, ik denk, als ik zo links en rechts de berichten hoor en lees, dat ze me als cursusleider nog gaan missen. Toekomstige radiozendamateurs treur niet, misschien komt er nog eens ooit een cursusleider met voldoende ervaring. Vanaf onze homepage kunt u het F en N examen downloaden.

 

*Over formules, berekenen en converteren: Elektronica is niet altijd even gemakkelijk, als radioamateur weten we dat en zeker voor een op cursus zittende toekomstige radioamateur is het acadabra. Een kleine schakeling is meestal wel snel opgezet zonder ingewikkelde berekeningen, maar voor een meer theoretische benadering of diepgaander onderzoek is al snel de nodige kennis en rekenkunst vereist. Dat hoeft gelukkig niet allemaal parate kennis te zijn, want hierbij helpt internet gelukkig prima. Elektronica kan gemakkelijk zijn maar…ook héél moeilijk. Als je enkele basisregels kent en weet hoe de verschillende passieve en actieve componenten zich ongeveer gedragen, dan kom je al een heel eind met het opzetten van een schakeling. Voor een meer theoretische benadering of nauwkeurige berekeningen aan elektronicaschakelingen is echter heel wat meer kennis vereist. Al snel zit je tot over je oren in de formules en vergelijkingen. Degenen die een elektronica opleiding hebben, weten heel goed hoe complex de zaak kan worden.Naast de nodige elektronica en wiskundekennis zijn er een heleboel dingen die je niet elke dag nodig hebt en daardoor niet meteen tot de parate kennis behoren. Denk maar aan een berekening voor een resonantiefrequentie of aan vermogensschakelingen. Het is dan handig om een overzicht bij de hand te hebben waar je de meest noodzakelijke onderwerpen gemakkelijk terugvindt. Een Engelstalige site voor uitgebreide formules is:

http://www.rfcafe.com/references/electrical.htm  Ook de Nederlandstalige site http://www.on4cp/cursus/

(samenvattingen van de leerstof voor het examen van radioamateur) geeft veel bruikbare informatie.

In de boekhandel is ook het jaarlijks te verschijnen “Elektronica jaarboekje” van de Muiderkring te koop en het boekje Elektronica Formules van Georg Rose “uitgave van Kluwer” is al helemaal compleet.

*Aanvulling nieuwe/gewijzigde calls in de regio: PE1PIQ is geworden PA3E – PE3PMK is geworden PA3P – PE1OEE is geworden PA3W - PE1IKR is geworden PA2JDB – PH3JPT is geworden PA3JP – PE3HMP is geworden PA3HMP. Leden van de ORB vriendenkring, graag eventuele veranderingen van emailadres doorgeven aan orb@o-r-b.nl

*De ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Economische Zaken en het Korps Landelijke Politie Diensten gaan gezamenlijk aan de slag om ICT misbruik tegen te gaan.

 

*Op 10 december bestaat de Bossche Radio Amateur Club 60 jaar. Oplettende luisteraars merken dan misschien terecht op dat de BRAC ouder is dan de VERON. Daar de amateur`s in bevrijd Nederland in de oorlogsjaren nogal eens bezig waren met o.a. het bevoorraden van het verzet op HF technisch gebied , waren er de nodige contacten overeind gebleven en groepeerde men zich direct na de bevrijding van  Den Bosch. De in negentien 44 reeds opgezette BRAC heeft zich nadat heel Nederland bevrijd was en de nationale VERON werd opgericht er als een afdeling bij aangesloten. De BRAC is nu naarstig op zoek naar amateurs die deze beginjaren hebben meegemaakt , of nog materiaal als foto`s of clubbladen hebben, om de viering van 60 jaar BRAC luister bij te zetten. Heeft of weet u nog iets , meld het dan via de diverse kanalen, eventueel via een E-mail aan Jan pa0jfm@amsat.org

 

*Elf jarige sleept moeder voor de rechter om computer: De jeugd van tegenwoordig doet veel om zijn zin te krijgen. Maar een 11 jarig Chineesje maakte het wel erg bond. De jongen sleepte zijn moeder voor de rechter. De reden? Ze had hem een computer beloofd als zijn schoolcijfers goed genoeg zouden zijn, maar toe het puntje bij het paaltje kwam, kwam zij haar belofte niet na. Geloof het of niet: de twee kwamen inderdaad tegenover elkaar te staan in een Chinese rechtszaal. De rechter heeft echter geen vonnis geveld nadat hij beide partijen had aangehoord, wist hij een schikking te regelen. Wat die schikking precies inhield en of de elfjarige drammer nu wel of niet zijn computer heeft gekregen, is helaas niet bekend.

 

*Op zondag 14 november houdt de Belgische sectie RCB haar Brabantse Hambeurs. Deze wordt gehouden in het Athenée Royal, Constant Permekestraat in Evere. Er zijn kleine snacks verkrijgbaar en er is een gratis parkeerruimte. De bezoekers zijn welkom van 09.30 tot 16.00 uur.

 

*Enige tijd geleden hadden we het over de URL: .eur. Nu wéér wat nieuws. De ICANN – de instelling die gaat over wat er achter de . staat in internetadressen, is in onderhandeling met een aantal branches over het toevoegen van 2 nieuwe extensies. Het gaat om .travel en .post. Die mogen niet door iedereen gebruikt gaan worden, maar zijn bestemd voor specifieke groepen. Zo mag .post alleen gebruikt gaan worden door postbedrijven en filatelisten, terwijl .travel voorbehouden is aan bedrijven die te maken hebben met reizen en toerisme. De indieners van deze domeinen – Universal Post Union en Tralliance Corporation (waarin bedrijven uit de reisbranche zich verzameld hebben) hebben allebei 45.000 dollar aan de ICANN betaald. De laatste keer dat ICANN nieuwe extensies goedkeurde was in 2000, toen werden onder andere .info,  .biz,  en  .museum toegevoegd.

 

*Op dinsdag 16 november wordt weer de MARAC 2 meter contest gehouden van 1900 tot 22.00 uur UTC, dat is van 20.00 tot 23.00 uur locale tijd. Frequentie 144 tot 145.590 MHz, mode CW – SSB en FM.

Alle informatie is te vinden op de MARAC site:  http://www.marac.ws/

 

* Op 19 december 2004 is het 100 jaar geleden dat het Rijkskuststation Scheveningen Radio PCH opgericht werd. Een aantal ex-werknemers van Scheveningen Radio heeft het plan opgevat om deze oprichtingsdatum te vieren met een evenement voor de radiozendamateurs Dit evenement zal plaatsvinden tussen zaterdag 18 december 2004 08.00 uur LT en zondag 19 december 2004 20.00 uur LT. De locatie zal het bekende Gebouw A van Kootwijk Radio worden, met het adres Radioweg 1, 7346 AS  Radio Kootwijk en de locator JO22VE. Daar waar zoveel jaren de kortegolf uitzendingen van PCH plaatsgevonden hebben. Wat Scheveningen Radio met het radiozendamateurisme te maken heeft zal vermoedelijk niet iedere Nederlander weten, maar zeker wel iedere radioamateur. Duizenden radioamateurs stemden regelmatig af op één van de frequenties van Scheveningen Radio, om te luisteren naar de altijd interessante berichten en gesprekken. Vooral het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer op onder andere de 500 en de 2182 kHz werd altijd graag gevolgd. Vele radiozendamateurs gebruikten de uitzendingen van PCH, zoals het weerbericht en de pers, om het morse alfabet goed onder de knie te krijgen. Ook opvallend veel radiozendamateurs waren gedurende de geschiedenis van Scheveningen Radio werkzaam bij het kuststation. Dat PCH bij iedereen bekend en geliefd was bleek wel uit de enorme belangstelling tijdens de sluiting van Scheveningen Radio, waarbij het voor radiozendamateurs over de gehele wereld mogelijk was om op de kortegolf frequenties een directe verbinding met PCH te maken. Ook het 85- en 90-jarig bestaan van Scheveningen Radio werden gevierd met een evenement voor radiozendamateurs. Voor het evenement van 18 en 19 december 2004 hebben wij van het Agentschap Telecom een bijzondere vergunning verkregen onder de roepletters PC100H. Ook de aandacht van de media zal gevraagd worden om stil te staan bij de100-jarige oprichtingsdatum van PCH. In dit bericht wil ik graag jullie aandacht vragen voor dit evenement en jullie uitnodigen om hieraan deel te nemen. Uiteraard is dit evenement ook een gelegenheid om elkaar onder toch wat bijzondere omstandigheden te ontmoeten. Gezelligheid staat bovenaan! Ook niet-radiozendamateurs zijn natuurlijk van harte welkom om een bezoek te brengen aan de locatie. Wanneer je op welke manier dan ook deel wilt nemen aan het evenement dan kun je dit aan mij laten weten. Ook wanneer je suggesties en ideeën hebt. Voor een nadere toelichting of informatie kun je altijd contact met mij opnemen. Dit bericht kun je doorsturen naar anderen die wellicht belangstelling voor dit evenement hebben. Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie medewerking en graag tot ziens of tot horens op 18/19 december 2004 bij Radio Kootwijk! Kijk voor het frequentieoverzicht tijdens de uitzendingen en véél informatie op de site van Hans – PA1HR – medeorganisator PC100H   www.remeeus.nl

 

*Zonnet houdt op te bestaan: Vanaf begin volgend jaar zal de merknaam Zon (en de daaraan verwante naam Zonnet) ophouden te bestaan. Eigenaar Versatel vindt het beter om in alle landen onder dezelfde naam te opereren. Internetaanbieder Zon zal daarom vergaan als Versatel. Voor de huidige klanten zal er niets veranderen, behalve dat ze hun rekeningen onder de naam Versatel zullen gaan ontvangen. De emailadressen zullen te alle tijde hetzelfde blijven. Zon werd gestart in augustus 1999. De provider werd toen gestart met steun van muziekketen Free Record Shop en Radio 538. Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zal Versatel beginnen met de naamswijziging.

 

* BAR oliebollenjacht: OP 19 december vindt vanuit het QTH van Wim en Wilma ook dit jaar weer de traditionele OLIEBOLLENJACHT plaats. Aanvang om 10.30 uur en in de 2 meter band. Er zijn enkele peilontvangers beschikbaar, maar hier geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Mochten de weergoden ons deze dag niet gunstig gezind zijn, zal de jacht binnenshuis plaatsvinden. Heeft u geen peilontvanger, dan kunt u voor de binnenhuis jacht volstaan met het gebruik van een porto. Voor alle jagers zijn er na afloop van de jacht heeeeeel veeeeeeel lekkere oliebollen te versnaperen. En wellicht pik je een van de kleine prijsjes mee. Zij hopen wederom op een grote opkomst. geef je op bij de site wbettgens@planet.nl  of via  hetbar@yahoogroups.com

*Nieuwe MS-Office in 2006: Microsoft is van plan om de volgende versie van het pakket MS Office in mei 2006 uit te brengen, zo melden de bronnen in de VS. De tussenliggende periode is langer dan de 2 jaar die tot nu toe tussen de versies van Office zaten. Office 2003 verscheen ongeveer een jaar geleden. Wel moet in augustus 2005 de eerste bèta versie uitkomen. Microsoft wil echter de berichten niet bevestigen. Office 12 zal in elk geval onafhankelijk van Longhom en Longhom Server verschijnen, die voor 2006 en 2007 staan gepland, al sluit het pakket er wel op aan. De software zal ook onder de oudere Windows versies kunnen draaien, zoals Windows 2000 en Windows XP.

 

*Leuk speeltje op de markt??? Het apparaat is niet groter dan een luciferdoosje en heeft slechts één knop “dus echt iets voor digibeten” maar je kunt er vrijwel elke televisie binnen een minuut mee uitzetten. Deze universele afstandsbediening heet TV-B-Gone en komt uit de stal van Mitch Altman, de oprichter van 3Ware. Na activatie spuwt het apparaat een minuut lang 209 verschillende codes uit waardoor TV’s in de directe omgeving op stand-by gaan. Van TV-B-Gone is een Amerikaanse en Europese uitvoering en deze laatste hangt voor 14 dollar aan uw sleutelbos. Op naar de Mediamarkt voor wat lol.

 

*Belangrijk onder de 65 plussers onder ons: Vanaf 1 januari 2005 vervalt de Pas 65+. Men kan dan geen pas meer krijgen of aanvragen. Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. De 65+ pas wordt dan een overbodig document, omdat 65 plussers met hun identiteitsbewijs hun leeftijd kunnen aantonen. Kortingen die 65 plussers genieten, gelden op grond van hun leeftijd en niet omdat ze een pas bezitten. Dit heeft de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de kamer medegedeeld. Meer informatie hierover op http://www.postbus51.nl

 

*Draadloze muis zonder batterijen: Het Taiwanese bedrijf A4Tech presenteerde onlangs op de WPC Expo 2004 in Tokio een draadloze muis zonde batterijen. De muis hoort bij een speciale mousepad die de muis draadloos van energie voorziet, precies zoals RFID lezers die energie leveren aan passieve RFID tags. Zie voor meer informatie http://www.a4tech/com/en/

 

*Cameratelefoon verovert rol in nieuwsgaring: De camera’s in mobiele telefoons hebben inmiddels een zodanige kwaliteit bereikt dat foto’s gemaakt door amateurs steeds vaker ingezet worden in de media. Zo publiceerde de Telegraaf deze maand al 2x een voorpagina foto die met een GSM toestel was gemaakt, signaleert persbureau Reuter. De foto van de vermoorde cineast/columnist Theo van Gogh werd gemaakt door een voorbijganger vlak na de aanslag. Op de foto was duidelijk het mes te zien dat nog uit het zielloze lichaam stak. De persfotografen arriveerden pas nadat het lichaam was toegedekt. Op de redactie van de Telegraaf is wel gediscussieerd of de foto geplaatst mocht worden, maar er werd uiteindelijk toch besloten dat iedereen die zo’n foto in zijn bezit had hem zou publiceren. Met de toenemende populariteit van de cameratelefoon neemt de kans dat iemand met een camera passeert bij een nieuwswaardige gebeurtenis deze snel kan doorsturen naar een krant. Zo kwamen ook de misstanden in de Abu Ghraib gevangenis in Irak aan het licht via een mobieltje en zond het Zweedse televisiejournaal onlangs een botsing tussen twee treinen uit, gefilmd met een telefoon.

 

*Wéér lek in Internet Explorer: Een paar dagen geleden is er weer een lek gevonden in de populaire browser Internet Explorer. De eerste codes om dit lek uit te buiten zijn inmiddels gesignaleerd. Microsoft zegt van niets te weten. In tegenstelling tot Microsoft verklaart de Deense Secunia dat er code is gevonden die het lek misbruikt. Beveiligingsdeskundigen hebben het lek daarom gekwalificeerd als “extreem kritiek”, de hoogste alarmfase. Het lek in de browser van Microsoft werd vorige week dinsdag bekend. Met behulp van frame- of iframe-tags in een html-pagina of html-mailtje kan een hacker toegang krijgen tot de computer van het slachtoffer. Het lek komt voor in Internet Explorer 6.0 en Windows 2000 en Windows XP met SP1. Wie Service Pack 2 voor XP heeft geïnstalleerd loopt geen risico. Microsoft heeft nog geen patch beschikbaar voor het lek. Aangeraden wordt om SP2 te installeren en eventueel de functie active scripting in Internet Explorer uit te zetten.

 

*Vermogen voor een telefoonnummer: Zou u een dikke 165.000 Euro’s over hebben voor een bepaald telefoonnummer? Precies, dat dachten wij ook. Toch heeft in Peking onlangs een man dit bedrag neergeteld voor het mobilenummer 133-3333-3333. Het is waarschijnlijk overbodig te vermelden dat 3 een geluksgetal is in China.

 

TE KOOP / TE KOOP GEVRAAGD: (Zie rubriek TE KOOP op onze homesite voor meer informatie).

*Heeft u materiaal te koop, u zoekt iets of u heeft informatie nodig? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl  Wij vermelden dit dan tijdens de eerstvolgende ronde en wordt daarna nog driemaal herhaald. Tijdens de ronde vermelden we echter géén prijzen, u kunt die vinden op onze homesite www.o-r-b.nl  onder de rubriek Te-Koop.

 

*Zo, dit was dan weer de 15e uitzending van de Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Wij zijn terug in de lucht op woensdag 17 november vanaf 20.30 uur op deze frequentie. U kunt deze en de vorige ronden nalezen op onze homesite www.o-r-b.nl  Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de ORB ronde? Geef dit dan even door aan orb@o-r-b.nl  Misschien zijn er nog inmelders met vragen, suggesties of opmerkingen, wij luisteren………………

*Onder dankzegging voor uw belangstelling sluiten we nu de ronde af. Prettige avond verder en tot volgende week woensdag bij de ronde van ORB.

terug naar de laatste ronden