5e UITZENDING VRIENDENKRING O.R.B. - 01-09-2004.

Beste vrienden radioamateurs.

Vandaag 1 september, vanavond de vijfde uitzending van O.R.B. Een vriendenkring van Onafhankelijke Radioamateurs Brabant. Een vriendenkring van radioamateurs (zowel luister als zendamateurs) die elkaar respecteren en in hun waarde laten, onafhankelijk van welke vereniging dan ook. Vanavond zijn de rondeleiders Edmond – PE1PIQ en Michel PA3DGW.

We gaan eens even luisteren naar inmelders.

Hoewel wij een vriendenkring zijn van Onafhankelijke Radioamateurs Brabant “O.R.B”  is de O.R.B. ronde er voor iedereen. Ook als u vragen, iets te koop heeft, of iets zoekt? Gewoon tijdens de ronde laten weten of even doorgeven aan  orb@o-r-b.nl  de advertentie wordt de drie daaropvolgende woensdagen herhaald, wél zonder vermelding van prijs, en op onze homepage geplaatst. De Onafhankelijke Radioamateurs Brabant komen elke woensdag van de maand in de lucht vanaf 20.30 uur op 145.400 MHz. Over de gehouden ronden worden geen géén mails verzonden, maar zijn daags na de ronde te lezen op onze homesite:  www.o-r-b.nl  Ook de eerder gehouden ronden zijn daar te lezen. Op dinsdag 7 september wordt de éérste vriendenkring bijeenkomst gehouden, aanvang 20.00 uur in het scoutinggebouw van Rey de Carle, verder steeds op de eerste dinsdag van de maand. De vriendenkringbijeenkomsten zijn besloten en uitsluitend toegankelijk voor O.R.B. leden en genodigden. Nieuwe leden kunnen door bestaande leden worden voorgedragen. U begrijpt dat dit, na alle commoties in de regio, noodzakelijk is. Onze bijeenkomsten hebben een vriendelijk en kameraadschappelijk karakter. Waar we ervaringen kunnen uitwisselen, verbindingen kunnen maken met de beschikbare apparatuur, gewoon – gezellig – wat kletsen, een vriendenkring waar alle leden gelijk zijn, zonder allerlei poespas, tussenkomst en verplichtingen aan een vereniging. We willen dat graag zo houden. Speciaal en alléén voor de O.R.B. leden is Kees – PA3GHE op onze avonden aanwezig voor het ophalen en afgeven van uw QSL kaarten. Om gebruik te kunnen maken van QSL post moet men (nog wel) jammer genoeg lid zijn van een vereniging. Wel even bij Kees opgeven of u, als O.R.B. lid, QSL post via hem wilt ontvangen.

BERICHTEN:

Onze vriendenkring beschikt sinds kort over een eigen domeinnaam www.o-r-b.nl  tevens hebben wij een nieuwe e-mailadres:  orb@o-r-b.nl  Heeft u iets voor onze webmasters dan is webmasters@o-r-b.nl het juiste adres.

Aanmelden voor radiozendamateur examens: Op woensdag 3 november worden de eerstvolgende examens afgenomen te Nieuwegein. Kandidaten kunnen zich hiervoor telefonisch, tot en met 3 september op telefoonnummer 050-5877444, opgeven tijdens kantooruren. Voor de C vergunning geldt een minimum leeftijd van 14 jaar, voor de N vergunning is de minimum leeftijd 12 jaar. De examenbescheiden, “”reglementering” kunt u downloaden op de site www.agentschap-telecom.nl  “informatie voor radiozendamateurs”. Deze wordt namelijk niet meer automatisch toegezonden.

Onderstaande bericht willen we graag nog eens herhalen. Gedurende het weekend van 16/17 oktober zal de O.R.B. vriendenkring de Jota/Joti verzorgen bij scoutinggroep Rey de Carle. Zij hebben dat elf jaar lang gedaan onder een andere benaming. Bent u present bij Rey de Carle tijdens de Jota/Joti? Laat dit dan tijdig even weten aan orb@o-r-b.nl  Wilt u de Jamboree On The Air bij een scoutinggroep bij u in de buurt helpen slagen, neem dan contact op met de plaatselijke scoutinggroep. Veel groepen zitten zonder zendamateurs en willen bijzonder graag aan dit jaarlijkse evenement meedoen. Men zal er u dankbaar voor zijn. Of neem voor meer informatie even contact op met http://jota.scouting.nl

De Los Angeles Times meldde het volgende. Een 48 jarige Amerikaanse man moet zich binnenkort voor de rechtbank verdedigen omdat hij de Olympische spelen op een Canadese televisiezender wilde volgen. Elliot Chang was het niet eens met de nationalistische verslaggeving van de Amerikaanse televisiezender NBC. De inwoner van Playa Del Rey, een plaatsje ten westen van Los Angeles, kocht daarom een schotel zodat hij na het afsluiten van het juiste maandabonnement de Olympische spelen via de Canadese zender CBC kon volgen. De autoriteiten waren hier minder gelukkig mee. In de Verenigde Staten is het namelijk als in veel andere landen alleen toegestaan om buitenlandse televisie te ontvangen als je ook een adres in het buitenland hebt. Omdat Chang geen Canadees adres heeft moet hij zich nu voor de rechter verantwoorden voor het schenden van de regels van de Federal Communications Commission (FCC)

Op zondag 11 september aanstaande is het weer open monumentendag. PI4SDH zal net als afgelopen jaren aanwezig zijn in de bunkers van de ijsellinie in Olst. Ze zullen proberen om weer verbindingen te maken op 6 en 2 meter en 70 cm. Afgelopen jaar was ook altijd de SRS aanwezig. Zij verzorgden een kleine expositie van “groene” apparatuur uit de tijd van de koude oorlog. Helaas hebben zij dit jaar een andere activiteit op dezelfde dag waardoor ze niet aanwezig kunnen zijn. Nu is de groep door de mensen van de bunkers gevraagd of zij in plaats van de SRS iets kunnen verzorgen op dit gebied van de expositie in de commandobunker. Dit hoeft niet persé zendapparatuur te zijn, alles wat groen is, is welkom. Bij deze doen wij dan ook een oproep of men een steentje wil bijdragen. Een aantal spullen hebben ze reeds, maar dat is niet voldoende. Ze zijn dus op zoek naar mensen de groene spullen uit die tijd van de bunkers (jaren 60-70) hebben staan en deze voor een dagje ten toon zouden willen (laten) stellen tijden de open monumentendag. Graag ontvangt men uw reactie als u iets heeft staan dat bruikbaar is en dat men voor deze dag kunnen lenen. Reacties kunt u zenden naar het e-mailadres bestuur@pi4sdh.nl per telefoon kan dit via 0570-635083 (Michel-PE1SCM) of 0570-561343 (Rob-PD0NMO). Het verzoek komt redelijk plotseling en laat uit de lucht vallen, maar helaas wisten zij het zelf ook niet veel eerder..

Mensen met een mobieltje van Siemens moeten oppassen. Van bepaalde toestellen kun je doof worden. Het gaat om Siemens toestellen in de 65 serie, waarop ook e-mail, video en bluetooth mogelijkheden zitten. De software is deze duurdere types is niet helemaal goed. In het ergste geval kunnen deze leiden tot gehoorbeschadiging, aldus de Duitse fabrikant. De problemen treden op als de batterij helemaal is leeggelopen en er automatisch een afsluitmelodie wordt gestart. Dit gebeurt soms zo hard, dat het gehoor kan beschadigen als de telefoon te dicht bij het oor wordt gehouden. Siemens raad gebruikers aan de melodiefunctie uit te schakelen. De komende weken zal het concern ook nieuwe software verstrekken.

Eerste loodvrije moederbord een feit: Nadat eerst het lood uit benzine verdween zijn er nu ook loodvrije computeronderdelen beschikbaar. Nieuwe wetten die het computerfabrikanten verbieden nog langer lood te gebruiken in onderdelen, hebben chipmaker VIA aangezet om als eerste met een moederbord op de markt te komen waarin geen lood is verwerkt. Om dat te kunnen bereiken, heeft VIA samengewerkt met het Japanse technologiebedrijf Yamashita. Door geen lood meer te gebruiken is het volgens VIA ook een stuk eenvoudiger geworden om moederborden te recycleren. De chipmaker wil op termijn ook al zijn processors en chipsets loodvrij maken. Het bedrijf is al begonnen met het ombouwen van apparaten die deze chips maken. Lood wordt het meeste gebruikt op de plekken van een moederbord waar chips op de printplaat zijn gesoldeerd. Het soldeersel waarmee dit gebeurt is loodhoudend. VIA gebruikt nu een mix van tin, zilver en koper om de chips op het moederbord te solderen. De chipfabrikanten worden tot die maatregelen gedwongen door de Europese wetgeving. De Waste Electrical and Electronic Equipment wet (WEEE) van de EU verplicht fabrikanten om oude computers of onderdelen na afschrijving terug te nemen en te recycleren. Vanaf 1 juli 2006 zal het in de EU bij wetgeving verboden zijn om elektronica te solderen met loodhoudende soldeerlegeringen. Printpanelen en onderdelen zullen ook loodvrij moeten zijn. Dit stelt ons als amateur en de gehele elektronische industrie voor grote veranderingen en implementatie problematiek. Wat betekend dit nu in de praktijk, denk hierbij aan zaken als: levensduur van de verbinding in verband met garanties en veiligheid, consequenties voor het proces, nieuwe inspectiecriteria, eventuele aanpassingen van productieapparatuur, opleiding en training van personeel. NOOT: misschien toch wel interessant en waarschijnlijk noodzakelijk, om als radioamateur voldoende voorraad soldeer aan te leggen “voordat het uit de handel wordt genomen”, om reparaties aan uw apparatuur te kunnen verrichten.

Op 9 oktober 2004 vindt weer de dag voor de radioamateur plaats. Dit jaar is de naam veranderd in de hoop wat meer “niet amateurs” binnen te krijgen. De opzet is gelijk aan die van het afgelopen jaar. Men heeft opnieuw zijn best gedaan om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Naast het officiele gedeelte zijn er diverse lezingen, zelfbouwtentoonstelling en natuurlijk de Amrato, onderdelen markt, de loterij en het presenteren van de diverse commissies, werkgroepen en verenigingen. Het gebeuren zal plaatsvinden in de Americahal te Apeldoorn.

Op 19 december 2004 is het 100 jaar geleden dat het Rijksstation Scheveningen Radio PCH opgericht werd. Een aantal ex-werknemers van Scheveningen Radio heeft het plan opgevat om deze oprichtingsdatum te vieren met een evenement voor de radiozendamateurs. Dit evenement zal plaatsvinden tussen zaterdag 18 december 0800 uur LT en zondag 19 december 2000 uur LT. De locatie zal het bekende Gebouw A van Kootwijk Radio worden, met het adres Radioweg 1, 7346AS Radio Kootwijk Locator JO22VE. Daar waar zoveel jaren de kortegolf uitzendingen van PCH plaatsgevonden hebben. Wat Scheveningen Radio met het radiozendamateurisme te maken heeft zal vermoedelijk niet iedere Nederlander weten, maar zeker wel iedere radioamateur. Duizenden radioamateurs stemden regelmatig af op één van de frequenties van Scheveningen radio, om te luisteren naar de altijd interessante berichten en gesprekken. Vooral het nood, spoed en veiligheidsverkeer op onder andere de 500 en de 2182 kHz werd altijd graag gevolgd. vele radiozendamateurs gebruikten de uitzendingen van PCH, zoals het weerbericht en de pers, om het morsealfabet goed onder de knie te krijgen. Ook opvallend veel radiozendamateurs waren gedurende de geschiedenis van Scheveningen Radio werkzaam bij het kuststation. Dat PCH bij iedereen bekend en geliefd was bleek wel uit de enorme belangstelling tijdens de sluiting van Scheveningen Radio waarbij het voor radiozendamateurs over de gehele wereld mogelijk was om op de kortegolffrequenties een directe verbinding met PCH te maken. Ook het 85- en 90-jarig bestaan van Radio Scheveningen werden gevierd met een evenement voor radiozendamateurs. Voor het evenement van 18 en 19 december heeft men van het Agentschap Telecom een bijzondere vergunning gekregen onder de roepletters PC100H.Ook de aandacht van de media zal gevraagd worden om stil te staan bij de 100 jarige oprichtingsdatum van PCH. In dit bericht wordt onzer aller aandacht gevraagd voor dit evenement en worden uitgenodigd om aan dit evenement deel te nemen.Uiteraard is dit gebeuren ook een gelegenheid om elkaar onder toch wat bijzondere omstandigheden te ontmoeten. Gezelligheid staat bovenaan! Ook niet radiozendamateurs zijn natuurlijk van harte welkom om een bezoek te brengen aan de locatie. Wanneer je op welke manier dan ook deel wilt nemen aan het evenement dan kun je dit aan PA1HR laten weten. Ook wanneer je suggesties en ideeën hebt. Voor een nadere toelichting of informatie kun je altijd contact opnemen.Graag tot ziens of tot horens op 18/19 december bij Radio Kootwijk. PA1HR medeorganisator PC100H. Vriendelijke groeten, Hans Remeeus – Ham Radio: PA1HR  www.remeeus.nl  Een site, het bekijken waard met veel info.

De Poolse politie heeft een groot piraterijnetwerk opgerold. Dit kopieerde en verspreidde op grote schaal muziek, software en films. In totaal gaat het om meer dan honderd personen uit Polen, de VS, Australië, Engeland en Slowakije, zo meldt het Franse persbureau AFP. Deze personen vormden gezamenlijk een georganiseerd netwerk, zo vermoedt de politie. Vijf jonge Poolse computerprogrammeurs waren hierbij de spil van het gezelschap. De criminelen gingen hierbij met het nodige lef te werk. Zij braken op zware computers van universiteiten en technische instituten bij verschillenden landen in. Deze computers met een zeer grote opslagcapaciteit, benutten zij voor het opslaan van muziek, software en de meest recente films. Vervolgens verkochten ze deze op de zwarte markt. De Poolse politie was de bende sinds vorig jaar oktober al op het spoor. Hierbij werd samengewerkt met onder meer de FBI. Net als in andere voormalige Oostbloklanden gebeurt in Polen de verkoop van illegaal gekopieerde spullen overigens nog altijd in volle openheid.

GEVRAAGD / AANGEBODEN; Zie TE-KOOP

Dit was een O.R.B. uitzending, wij zijn elke woensdag in de lucht vanaf 20.30 uu op 145.400 MHz, met mogelijke uitwijking naar 145.425 of 145.375 MHz. Onze volgende uitzending is op woensdag 8 september.Heeft u berichten voor de ronde, heeft u vragen, iets te koop of zoekt u iets? Laat het weten aan orb@o-r-b.nl

De O.R.B. uitzendingen worden niet per E-mail verzonden u kunt deze, zoals onze vorige uitzendingen, nalezen op onze homepage www.o-r-b.nl   Onze webmasters zijn te bereiken op het adres:  webmasters@o-r-b.nl

Heeft u nieuwtjes, wetenswaardigheden of interessante sites, bruikbaar voor de O.R.B ronde? Geeft dit dan even door aan orb@o-r-b.nl

                         U luisterde naar de O.R.B., een uitzending van de de vriendenkring “Onafhankelijke Radioamateurs Brabant” 

                                                 met aan de microfoon  Edmond – PE1PIQ en Michel – PA3DGW

terug naar de laatste ronden