Aan deze speciale site van het programma HamRadioDeLuxe wordt voordurend gewerkt 

 
Allereerst wil ik eerst een misverstand bij diverse luister/zendamateurs weg nemen en wel het volgende.   Een Cat-interface heeft niks te maken met de ontvangst cq zenden van digitale modes.  

Een cat interface is er enkel en alleen voor om je zender/ontvanger te kunnen bedienen via je computer !!  Dus met andere woorden, verander je de frequentie op de computer of in HamRadioDeLuxe dan zullen ze elkaar mooi volgen, dit geld ook voor de modes en allerlei andere zaken die je via HamRadioDeLuxe kunt bedienen. (Dit kan verschillen per merk en type zender/ontvanger)  

Een Cat-interface voor Yaesu is meestal een CT-62, voor Icom is het meestal de CT-17 en voor Kenwood vaak de IF-232 maar het een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van wat voor merk en type set U heeft.  Er zijn ook diverse sets die de Cat interface hebben ingebouwd waardoor u enkel een seriŽle-kabel hoeft aan te schaffen. Deze besturing is van essentieel belang in HamRadioDeLuxe en zeer fijn !

Een Audio-interface cq kabeltje is er voor om digitale modes mee te ontvangen en te zenden via de geluidskaart van je computer waarbij de RX-draad in de Mic of Line INGANG gaat van de geluidskaart van je computer en de TX-draad (modulatie) gaat in de Speaker UITGANG van je geluidskaart van je computer.  Dit kan op een heel eenvoudige manier door rechtstreeks je accessoire stekker van je set te verbinden met de geluidskaart. (Er gaat echt niks kapot) 

Ik zelf  werk al jaren met een Audio kabeltje en voor de Cat-interface gebruik ik een Yaesu CT-62 en dat bevalt mij zeer goed. Nooit geen trammelant en werkt altijd feilloos.     In het volgende schema ziet U hoe ik dit gemaakt heb. (De PTT gebruik ik hier niet van, die ligt gewoon los want ik gebruik de PTT van de Cat-interface)  Iemand die alles zonder Cat-interface (zenderbesturing) wil doen heeft aan het onder staande schema meer dan genoeg !! De 6 polige mini din-plug links in het schema kan natuurlijk vervangen worden door iedere willekeurige stekker die U nodig heeft voor Uw set. (Raadpleeg Uw gebruiksaanwijzing). De 6-polige mini din-plug is voor Yaesu, Icom en Kenwood word precies het zelfde aangesloten volgens onderstaand schema!

Ingang geluidskaart (microfoon of line ingang) kleur is Roze voor de microfoon en blauw voor de line ingang van de geluidskaart.

Uitgang geluidskaart (de speaker uitgang dus) kleur is groen van de geluidskaart.

 

Compoort computer.

 

Dus Cat-interface en Audio-interface cq kabeltje zijn echt 2 verschillende dingen!  

Er zijn ook kant en klare  modus in de handel die deze 2 combineren .Kijk maar eens op de MixW site http://www.mixw.net/  en bij Signa-link.

Ongetwijfeld zullen er nog meer zijn, misschien later nog meer info hierover .

 

De eerste keer starten in HamRadioDeLuxe en diverse noodzakelijke instellingen.

Op de volgende link kunt U Ham-Radio-de-luxe downloaden, http://www.ham-radio-deluxe.com/

Stap 1

Zorg ervoor dat je set AANSTAAT en Start HamRadioDeLuxe op.

Als je de Cat-interface goed hebt aangesloten kunt U voor de eerste keer HamRadioDeLuxe opstarten en zal het volgende scherm verschijnen op Uw beeldscherm.

In dit kleine scherm in het midden moet je het een en ander instellen zie hiervoor stap 2 hier onder.

 

 

 

 

Stap 2

1] Bij Company kies je het merk van je set, in mijn geval Yaesu

2] Bij Radio kies je het type van je radio, in mijn geval FT-857

3] Bij Compoort kies je de compoort van je computer waar de Cat-interface inzit, dit is in mijn geval COM1

4] Bij Speed vul je de baudrate in van je set, dit kun je meestal terug  vinden in je menu van je set of in je gebruiksaanwijzing van je set. LET OP, deze 2 instellingen van je set en van de computer MOETEN op de zelfde snelheid staan anders werkt het echt niet !!! In mijn geval dus 38400 baud.

Je kan bij Speed ook kiezen voor Auto-detect maar uit ervaring weet ik dat dit niet altijd goed werkt bij iedere set, beter is dus de 2 snelheden op elkaar af te stemmen. De DTR en RTS worden meestal van zelf al goed ingevuld door het programma dus doe hier niks aan in eerste instantie.  In mijn geval worden ze geen van tweeŽn gebruikt.  Druk nu op Connect en duim dat je het volgende scherm krijgt hahaaaa.

Stap 3 

Als je alles goed hebt gedaan moet je het opstartscherm krijgen van HamRadioDeLuxe en geeft hij de frequentie aan van je set en ben je al een heel eind op weg om je set via je computer te bedienen en omgekeerd.  Door op tools boven in de balk van het scherm te klikken gaat er een pop-up scherm open.

Klik in dit pop-up scherm onderaan op Customice Layout je kunt een hele hoop veranderen in de Layout van het opstart scherm van HamRadioDeLuxe.

Zoals je misschien ziet is mijn scherm al helemaal anders als dat van U als je voor de eerste keer opstart. de werking blijft echter het zelfde ! (Gelukkig maar)

 

 

 

Stap 4 

Dit is het Customice Layout scherm dat je dan krijgt. Vooral de tabbladen Meters, Sliders en Sliders-Layout zijn interessant vind ik.

Ik heb de kleur van mijn s-meter uitslag veranderd naar blauw/wit en bij Sliders heb ik die potmeters zichtbaar gemaakt die ik wil gebruiken en ook de volgorde hiervan heb ik aangepast en bij Sliders-Layout heb ik de kleur van de schuifpotmeters veranderd zodat ze beter zichtbaar zijn.

AL DEZE INSTELLINGEN zijn puur optisch en doen niets aan de werking van het programma af.

Klik op OK om alles op te slaan, je bent nu weer terug in het hoofdscherm van HamRadioDeLuxe.

 

 

 

 

Stap 5 

Klik nu weer boven in de balk op Tools en dan onderaan op Options en als het goed is krijg je het scherm links van deze tekst.

Klik op Tabblad Skinning, hier kun je de kleur van de opmaak veranderen van het programma. Bij mij staat hij op Windows XP Royale Style.

Menig Icom gebruiker zal Tabblad Com Port TX moeten gebruiken en een speciale Cat-kabel moeten hebben om TX te kunnen maken wat op div. Icom sets  werkt de ptt via cat-command niet,  later meer hier over.

 

 

 

 

De volgende instelling is zeer belangrijk voor de DM-780 module of te wel de digitale modes als U met een Cat-interface werkt!!!

Stap 6 

Dit is een heel belangrijke instelling, als je die vergeet werkt de radio besturing niet in de DM-780 module. 

1] Klik in het hoofdscherm van HamRadioDeLuxe op Tools (Zie Stap 3) en dan op IP-Server, je krijgt dan het volgende scherm hier links van de tekst.

2] Zet een vinkje in "Start server when HRD starts" en klik vervolgens er iets onder op de knop Start.

Zo nou moet de Radio besturing voortaan ook onder de DM-780 module werken.

VERGEET NIET af te sluiten door op OK te klikken.

Je bent nu weer terug in het hoofdscherm van HamRadioDeLuxe en de meeste instellingen zijn gemaakt om eens lekker met je zend/ontvanger te gaan spelen.  Er zijn uiteraard nog meer instellingen die je kunt maken zoals van het logboek- of DX-cluster enz maar daar komt U zelf wel aan uit als U met het programma aan het spelen bent en er wat meer mee vertrouwd raakt.

De DM780 module voor al je Digitale modes inclusief radiobesturing.

Stap 7 

Om het scherm van de digitale modes te krijgen klik je in het hoofdscherm van HamRadioDeLuxe op het knopje van DM780, dat ziet er als zo uit   .

Nu zal de DM780 module opstarten, dit duurt een paar seconden.

 

 

 

 

 

 

Stap 8

Dit is het opstartscherm van de DM-780 module als je de eerste keer opstart.

We gaan nu eerst de radio connecten in de DM780 module, dit hoef je maar 1 keer te doen en hij zal voortaan altijd gelijk opstarten.  Belangrijks is dat je Stap 6 wel hebt gedaan !!

Klik nu op de knop Radio .

 

 

 

 

 

Stap 9 

Als het goed is komt er nu het linkse scherm bij alleen is de Radio nog Closed en die gaan we nu eenmalig configureren en opstarten.

Klik nu op Configuri in dit Closed scherm, je krijgt nu het volgende scherm.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 10 

Er gaat nu dit scherm open.

1] Zet een vinkje in "Always Connect to HRD"

2] klik nu op de knop Connect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 11 

Als nu Mode, Tone, Repeater, Clarifier en TX zichtbaar worden dan is je zender/ontvanger geconnect.  (Wat er zichtbaar wordt is sterk afhankelijk van de gebruikte set, in mij geval de Yaesu FT-857D ).

Klik nu onder in dit scherm op SAVE en vergeet dit niet s.v.p.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 12 

Het kan zijn dat je nu op Connect moet klikken in het radio scherm, dit kan ik helaas niet meer zien omdat mijn radio reeds geconnect is.

Als alles goed is moet je nu links in je scherm van de DM780 module je radio geconnect zien en klopt de frequentie van je set met wat je op je scherm ziet.

Je kunt nu de modes, frequentie en nog veel meer veranderen, dit is b.v. heel gemakkelijk als je van band wilt veranderen. je kunt nu net iets boven de waterval op knopjes klikken van verschillende banden die je zelf zichtbaar hebt gemaakt.

Dus met andere woorden, je hoeft NIET terug naar het hoofdscherm van HamRadioDeLuxe om je frequentie of mode te verzetten.

 

 

Stap 14  Als je alleen digitale modes wilt ontvangen dan hoef je deze stap niet te doen. Deze stap is alleen voor Tx.

1] klik bovenaan op balk op Options dan krijg je dit.

2] Gebruik je een Cat-interface en je set ondersteunt dat dan zet je een vinkje  bij; "Enable PTT via HamRadioDeLuxe.      Yaesu FT100-817-857-897 ondersteunen het zeker.

Een Kenwood TS570- TS480 en Yaesu FT-847 ondersteunen het niet en er zijn er misschien wel veel meer maar dat is niet bij mij bekend.  Bij deze 2 set moet je perse de PTT doormiddel van een  aparte compoort op de Dataplug van de set sturen anders heb je GEEN modulatie !!!!    Hiervoor moet je dus geen vinkje bij Enable PTT via HamRadioDeLuxe zetten maar aan de linkse kant bij; "Enable PTT using a serial (Com) port.    Kies dan wel de juiste Compoort voor U!

Raadpleeg Uw gebruiksaanwijzing  van u set om te weten te komen of hij bij Datacommunicatie de PTT perse via de Data-plug moet krijgen.  Als u nog meer sets weet die dat perse moeten dan hoor ik het graag en kan ik deze informatie hierover completer maken.

Stap 15 

Klik nu op tabblad Soundcard en je krijgt dit scherm.

1] Vul bij Device je geluidskaart in

2] Vul bij Source Microfoonvolume of Volume van Line, dit ligt er maar net aan waar U hem heeft ingestopt in Uw computer.  Klein aanwijzing is dat de Roze plug je Microfoon ingang en de Blauwe je Lijn ingang van je geluidskaart zijn.

3]  Bij output zet je meestal een vinkje bij; "Use input device"

 

Alle andere tabbladen in dit scherm zijn niet zo belangrijk wel als je het programma net als ik optisch onderhanden wilt nemen.      Zo nu kunt U dit scherm afsluiten met het kruisje en alles wordt nu automatisch opgeslagen.

 

 

Stap 16  De kwaliteit van de ontvangen plaatjes zijn alleen goed als u de potmeter van Uw Windows mengpaneel veel verder open zet dan normaal. Ik moest zelfs de booster van mijn microfoon aanzetten maar toen was het ook goed. Hopelijk wordt dit probleem door de ontwikkelaars gauw verholpen

Klik als je voor de eerste keer SSTV wilt opstarten in de DM-780 module boven in de balk op het woordje SSTV en dan in het pull-down menu op het woordje Display.

Zo nu moet het SSTV scherm opgestart zijn.

Stap 17 

We gaan nu eerst even ijken.       Om te ijken adviseert het programma om dit via internet te doen. Doe dit niet, het is heel omslachtig, duurt zeer lang en ook nog eens zeer onnauwkeurig.   Dit is zeer jammer en ik hoop dat dit in de toekomst nog wordt verbeterd door de ontwikkelaars.

Er is ook een hele goede en veel snellere manier mits je een tegenstation hebt wat al geijkt is in RX en TX. Doe het volgende:

1] Zet je Auto-slant AAN en bij Options op tapblad "End of Image" haal je het vinkje WEG bij "Reset Offset and Slant"

1] Ontvang de foto van je geijkt tegenstation en als de foto binnen komt zal doordat de auto Slant aan staat je foto steeds rechter worden gezet en verschijnt er op het einde van de ontvangen foto onder Auto Slant een getal en dat hebben we nodig bij Stap 18.

Herhaal dit wel een paar keer!!

 

              Stap 18 

Klik nu in het hoofdscherm van SSTV weer op de knop options en vul het getal dat U had opgeschreven in bij RX. (in mijn geval 8000.4844)

Herhaal nu, met U geijkt tegenstation, Stap 17 en Stap18 ook voor TX en herhaal dit een paar keer.

De uitkomst natuurlijk weer invullen onder Options en dan bij TX en sluit dit venster nu af met OK.  Houd U er rekening mee dat U altijd in praktijk deze getallen met de hand nog wat moet bijstellen voordat U pas echt 100% goed staat.              Ik schrijf altijd deze getallen op in mijn archief zodat als ik ooit HamRadioDeLuxe weer opnieuw zou moeten instaleren dat ik dan alleen maar deze getallen weer in hoef te vullen en hij is weer geijkt.  

Via internet kunt U vaak ook Uw uitgezonden foto controleren, ik zit in Waalwijk kijk altijd voor 144,500MHz op http://www.pe1cdb.nl/sstv/ .

Stap 19 

Zo nu moeten we nog even al onze gegevens invullen onder het tapblad Tags, (zie foto).  Dit kun je doen in de PSK-31 mode maar ook onder SSTV mode, dit maakt niets uit maar is wel zeer belangrijk dat je dit allemaal invult want HamRadioDeLuxe heeft deze gegevens allemaal nodig straks bij Uw uitzendingen in de Digitale-modes.

 

We gaan nu naar het volgende Hoofdstuk waar ik de afzonderlijke Digitale modes ga behandelen.

 

Uitleg Digitale-modes

 

1] SSTV

 

  IK MOET U ER WEL OP WIJZEN DAT DE KWALITEIT VAN DE ONTVANGEN SSTV PLAATJES SLECHT ZIJN. De kwaliteit van de RX plaatjes zijn in MixW en alle andere programma's veel en veel mooier!! Hopelijk wordt dit probleem door de ontwikkelaars gauw verholpen
Stap 1 SSTV

Als U alles goed geijkt heeft kunt U gaan genieten van de eerste ontvangst van de SSTV signalen en daar bij adviseer ik om eerst maar eens ervaring op te gaan doen op 144.500MHz in de FM mode. Een Yaesu FT817-857-897 moet in de PKT-mode staan anders heeft U straks geen modulatie bij zenden van een plaatje.  Kijk in Uw gebruiksaanwijzing of dat ook bij Uw set moet. Oudere sets volstaan door FM te kiezen op2/70.

Om een foto te laden klikken we eerst op tapblad Transmit, zie foto hiernaast. U bent nu in het TX-scherm waar we foto's kunnen inladen en eventueel tekst in kunnen zetten.

Stap 2 SSTV

Om een foto te kunnen laden gaan we er eerst een paar onder klaar zetten door op "TX Background Image"te klikken en dan op "Import" er net naast. Er gaat nu een scherm open waar je in kunt bladeren op je computer om naar je foto's te gaan die bij U op de harde schijf staan. Selecteer deze en klik op "Openen"

De geselecteerde foto's komen nu onder in het scherm te staan

 
Stap 3 SSTV

U ziet dat ik hier 5 foto's heb ingeladen. Deze blijven voortaan hier altijd staan. U kan deze hier ook weer verwijderen door een vinkje te zetten links boven in de kleine foto's en dan op het rode X van delete te klikken net boven deze kleine foto's.       Ze worden dan hier verwijderd MAAR NIET van Uw harde schijf !!!

Door nu 2 keer met Uw linkermuisknop op een van deze kleine foto's te klikken zal de originele foto geladen worden in het Tx-scherm, en dat was de bedoeling.

Hou er rekening mee dat hoe meer foto's u onderin klaar zet dat het programma dan steeds bij de eerste keer opstarten in de sstv-mode deze allemaal eenmalig zal moeten laden en dit vergt een aantal secondes.

Stap 4 SSTV

We moeten nu nog even een Banner laden en dit doen we door op TX:Templates te klikken (Bij mij ziet U iets andere voorbeelden omdat ik deze al veranderd heb).

Door nu 2 keer weer met U linkermuisknop op een van de Banners te klikken zal deze  zichtbaar zijn in Uw uit te zenden foto. Nadat U een Banner heeft geladen moet U wel even opnieuw een foto laden.  de Banner hoeft U nooit meer te laden, deze blijft voortaan altijd zichtbaar hoe veel foto's U ook laad

Deze Banners kunt u natuurlijk ook aanpassen naar Uw eigen smaak door eerst een banner in te laden in het Tx-scherm en dan 2 keer in het TX-scherm te klikken waar de nieuwe Banner naar toe is gekopieerd. Nu zal er een EDIT programma open gaan waar U alles naar hartenlust kunt veranderen. (Wel saven op het eind)

Stap 5 SSTV

Zo U heeft Uw eerste foto klaar staan voor uitzending en als de frequentie vrij is kunt U op de knop TX drukken (zie foto)

Hoe we Tekst en een foto replay kunnen sturen leg ik U in de volgende stappen uit.

   
Goed u bent nu zo ver dat alles moet werken, Ik hoop dat ik U een beetje opgang heb kunnen helpen met HamRadioDeLuxe en dat U net als ik en vele andere er veel plezier aan zult hebben.   Mocht U nog vragen hebben schroom dan niet om met mij contact op te nemen, als ik het weet zal ik u graag helpen.
Wil je deze uitleg van HamRadioDeLuxe downloaden voor naslagwerk dan kan dat ook.     download pdf bestand  

 Met speciale dank aan Peter PE1AMN  voor het maken van deze pagina

 

Wordt vervolgd